Meteoalarm izdao upozorenje za veći dio Hrvatske: Velika vjerojatnost lokalnog nevremena

03.07.2020. 09:46:00

U petak će biti pljuskova i grmljavine, mjestimice i izraženijih, a očekuju se još češće nego u četvrtak osobito na istoku te na sjevernom Jadranu, javlja HRT.

Većinu naših krajeva zahvatit će frontalni poremećaj s hladnijim i vlažnim zrakom, a vruće će se zadržati u Dalmaciji koju poremećaj zahvaća u subotu.

U Slavoniji i Baranji i u petak jedan nestabilan dan, a bit će promjenljivo, povremeno s pljuskovima i grmljavinom. Velika je vjerojatnost lokalnog nevremena, moguća je i obilnija kiša. No bit će i manje toplo s najvišom temperaturom do 27 stupnjeva.

Još svježije – do 25, i oblačnije nego na istoku bit će u središnjim predjelima. Povremeno kiša i grmljavina, moguće lokalno i obilniji pljuskovi, osobito u prvom dijelu dana. Uglavnom poslijepodne se očekuju i kraća sunčana razdoblja. Zapuhat će većinom umjeren sjeverni vjetar.

Isto kao i u gorju, a na sjevernom Jadranu pak bura, osobito u drugom dijelu dana kad će mjestimice biti i jaka, podno Velebita s olujnim udarima. More u jačanju na umjereno valovito. Uz umjereno i pretežno oblačno i na zapadu povremena kiša, te pljuskovi s grmljavinom koji ponegdje mogu biti izraženiji. Dnevna temperatura niža.

U Dalmaciji djelomice sunčano, a uz više oblaka lokalno će biti pljuskova i grmljavine, uglavnom u njezinoj unutrašnjosti te na sjeveru, a vjerojatno i na otvorenom moru. Puhat će slab i umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, a bura većinom navečer u sjevernom dijelu. U petak još vruće uz neugodno toplu i sparnu noć, osobito prema jugu.

Podjednako vruće i na južnom Jadranu gdje će još biti najstabilnije i najsunčanije. Mogućnost lokalnog pljuska postoji poslijepodne u zaobalju. Vjetar slab i umjeren sjeverozapadni i zapadni, a najviša temperatura od 30 do 33 stupnja.

U subotu na kopnu promjenljivo, mjestimična kiša i pljuskovi uglavnom još na istoku, te u unutrašnjosti Dalmacije. Od nedjelje većinom sunčano. Puhat će povremeno umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar, dnevna temperatura u postupnom porastu, jutarnja u manjem padu.

I na Jadranu u subotu promjenljivo, još ponegdje kiša i grmljavina, ali i nevere, uglavnom u Dalmaciji. Bura će proširiti duž cijele obale, nerijetko će biti i jaka, podno Velebita na udare olujna. Od nedjelju sunčanije i stabilnije, a mala je mogućnost za još poneki pljusak na jug.

Puhat će većinom umjerena bura i sjeverozapadnjak i ponovno će biti vruće. Dakle, promjena koja slijedi, kratkog je vijeka.

Izvor: narod.hr/hrt/Foto: Fah

Autor: