Migranti ‘zauzeli’ parkić u centru Zagreba, reagirala policija: Poslali i upute ljudima

21.10.2023. 08:08:00

Nakon teksta koji smo objavili o okupljanju migranata u centru Zagreba, u parku Kralja Petra Krešimira IV., koji se nalazi uz Ministarstvo obrane RH, a koje je uznemirilo stanovnike tog kvarta, sada je reagirala i policija.

Naime, čitateljica Vesna (41) koja svakodnevno prolazi kroz popularni Krešimirac. budući živi u blizini i tim putem svakodnevno vodi trogodišnje dijete u vrtić, uznemirena je zbog prizora s kojim se na tom putu posljednjih dana susreće te joj, kako nam je rekla, zbog toga nije ni najmanje ugodno, a kaže i kako se boji.

“Oni su posvuda. Okupirali su cijeli park i ne znam zašto, niti što tu uopće rade jer prije ih nije bilo, ali tu su sada gotovo svakodnevno, muškarci, bez ijedne žene ili djeteta na vidiku“, prepričala nam je Vesna koju čudi i što se u tolikom broju migranti okupljaju baš u centru grada te što pritom nitko ne reagira, a posebno je, kaže, iznenađena što se to sve odvija tik uz zgradu MORH-a.

Intervenirala policija

“Pa gdje je ta policija? Nema ih nigdje, nisam ih vidjela ovdje niti jednom, niti da su prošli u blizini, a u parku kada prolazim gotovo da nema prazne klupe, migranti sve zauzmu. Osim toga, sjede i leže i po travi i grmlju. Ne znam, nemam ništa protiv ljudi, ali zar je ovo način? Pa nitko se u kvartu više ne osjeća sigurno, svi su primijetili koliko ih je”, navela je čitateljica.

Policija nam je, pak, vezano za ovaj konkretan slučaj, rekla kako uistinu jesu zaprimili dojavu o migrantima na Trgu kralja Petra Krešimira u listopadu 2023.

“Dolaskom na mjesto događaja policijski službenici zatekli su tri strana državljana koji su posjedovali potvrde o registraciji, odnosno osobe su zatražile međunarodnu zaštitu te nisu utvrđeni elementi kaznenog djela ili prekršaja”, kazali su iz policije te istaknuli i kako “u cilju održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira policija postupa sukladno zakonskim i podzakonskim propisima, samoinicijativno i na temelju dojava građana, a ovisno o okolnostima konkretnog slučaja izvještava i druga nadležna tijela”.

‘Pa ovo je naš kvartovski parkić’

Vezano konkretno za migrante na Krešimircu, iz policije napominju kako je riječ o migrantima koji su u Republici Hrvatskoj registrirani kao tražitelji međunarodne zaštite, kojima su uzeti otisci prstiju i drugi biometrijski podaci koji se unose u zbirku otisaka prstiju EURODAC, a istima je osiguran smještaj i zadovoljavanje drugih potreba u prihvatilištima za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu i Kutini.

“Tražitelji međunarodne zaštite sukladno EU propisima uživaju slobodu kretanja na području cijele Republike Hrvatske, iako smo svjesni da najveći dio njih zloupotrebljava institut međunarodne zaštite u svrhu sekundarnih migracija te da samovoljno napuštaju prihvatilište radi odlaska u druge države članice, iako ih te države članice svakodnevno vraćaju u Republiku Hrvatsku u Dublinskom postupku, jer je Republika Hrvatska isključivo nadležna za rješavanje njihovih zahtjeva za međunarodnu zaštitu”, kažu iz zagrebačke policije.

“Pa ovo je naš kvartovski parkić, u kojem istrčavamo i šećemo pse, tu dolazimo s klincima, a sada je postao samo prečica, kroz koju projurim u želji da ga što prije prođem“, ogorčeno nam je rekla Vesna koja nam je i dojavila ovaj problem te poslala fotografiju iz parkića.

‘Više tamo ne susrećem migrante’

Ona sada, pak, tvrdi kako posljednjih nekoliko dana migrante ne susreće u parkiću.

 Evo, zadnjih par dana ih stvarno nema. Ne znam je li netko reagirao, je li policija bila, ali više ih ne susrećem kada idem kroz park, što mi je uistinu drago”, rekla nam je, opisujući situaciju nakon što smo objavili tekst.

Iz policije su nam, pak, obećali kako će pojačano obilaziti spomenutu lokaciju, kako bi se održalo povoljno stanje javnog reda i mira.

“Naglašavamo kako policija postupa i postupat će u skladu sa zakonskim ovlastima te obilazi i pojačano će obilaziti prostor spomenutu lokaciju, a sve kako bi se održalo povoljno stanje javnog reda i mira, koje zasad nije narušeno, odnosno držimo kako je stanje koje navodite u jednu ruku i stvar osobne percepcije jer ne bilježimo povećanje kaznenih djela ili prekršaja počinjenih od strane tražitelja međunarodne zaštite koji, još jednom navodimo, legalno borave i uživaju slobodu kretanja za vrijeme trajanja postupka”, kazali su iz policije.

Na koncu, policija poziva sve građane, ako se nađu u situaciji za koju smatraju da je riječ o nekoj protupravnoj radnji ili samo osjećaju nesigurnost, da se mogu s punim povjerenjem obratiti policijskim službenicima.

Izvor: dnevno.hr/Foto:fah

Izvorni autor: Lucija Brailo

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.