Milanović od branitelja čuo potresnu priču: ‘Mještani sela su to sami učinili’

10.07.2024. 11:51:00

NISU GA ZABORAVILI

Hrvatski branitelj Damir Car poginuo je 19. ožujka 1992 u selu Crvenice pokraj Tomislavgrada. Bio je pripadnik Udarne bojne Žažina koja je proizišla većinom od ljudi iz 55. Lad-a. PZO. Sisak. Pokojni Car je u Hercegovini budućim vojnicima držao obuku, no mjesec dana prije 19.-tog rođendana poginuo je  od najgore protupješadijske mine…

AUTOR: Snježana Vučković / Dnevno.hr

“Bio je nasmijan i veseo mladić. Večer prije pogibije izašli smo na piće, a tom prilikom dao sam mu busolu za obuku. Drugi dan stigla je strašna vijest o njegovoj smrti. Na žalost, u Sisku se slabo spominje, ali Crveničani nisu dozvolili da se Damir zaboravi”, doznajemo od Alena Čauševića.

On je zajedno sa pripadnicima 55.Lad.Pzo.Sisak ovih dana posjetio njegov spomenik, a vratili su se, kaže, prepuni emocija i dojmova. Naime, spomenik njihovom suborcu  podigli su mještani sela koji do danas nisu zaboravili njegovu žrtvu.

Foto: Alen Čaušević
Mještani ga nisu zaboravili

“Dočekao nas je Ljuban Gudelj s oko tridesetak mještana zajedno s djecom. Bio je to vrlo emotivan susret. Pomolili smo se za pokojnog Damira zajedno sa mještanima koji pamte da je naša postrojba polovicom trećeg mjeseca 92. godine pomogla u obuci te ustroju protuzračne obrane Tomislavgrada, Posušja i šire”, kaže nam Alen Čaušević.

Spomenik se, priča nam, nalazi na takvom mjestu gdje ga je bez vodiča vrlo teško pronaći: “Nalazi se stotinjak metara od pogibije, na maloj uzvisini sa koje puca divan pogled, 360 stupnjeva oko spomenika. Kada sam ga lani prvi puta ugledao, prošla me jeza. Tu je 18- godišnjeg Damira koji je dao sve za domovinu napustila duša…”

Foto: Alen Čaušević
Susret s predsjednikom

Drugi dan prisustvovali su događajima povodom godišnjice osnivanja Brigade kralj Tomislav, a tom prilikom su poklonili majice udruge zaslužnim pojedincima.

“Posebno ističemo Ivicu Šarca i Matiju Ivančić, a majicu smo darovali i predsjedniku RH Zoranu Milanoviću koji je bio nazočan na godišnjici osnivanja brigade Tomislav. Na prigodnoj svečanoj akademiji pripadnik postrojbe Siniša Turk održao je vrlo emotivan govor u ime udruge 55.Lad.Pzo.Sisak”, dodao je Čaušević istakavši da su pripadnici postrojbe iz Siska zahvalni na dočeku i velikom srcu Duvanjaca.

Izvor: Dnevno.hr/Foto:Dnevno.hr/Alen Čaušević

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/Snježana Vučković

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.