Milanović Pupovcu: Vukovar se odvijao dva mjeseca, grad se sutavno uništavao, ima li tu elemenata genocida?

06.12.2021. 17:28:00

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Komiže na Visu u povodu Dana Grada i blagdana svetog Nikole. Nakon toga dao je izjavu za medije.

Komentirao je i Mostov referendum o ukidanju stožerkoracije. “Ima dva segmenta. Prvi je ustavno pitanje o čl. 17 kad se odlujučuje o privremenoj suspenziji ljudskih prava i sloboda. Ustav je i dosad bio vrlo jasan, svima osim HDZ-u i nekolicini ustavnih sudaca.”

“Mislim da drugi dio nije najspretnije smišljen i da se zadire u područja odnosa između zakonodavne i izvršne vlasti i da bi Ustavni sud mogao ta referendumska pitanja proglasiti nedopuštenima”, rekao je predsjednik o drugom referendumskom pitanju. Dodao je da neće dati svoj potpis, ali da je sa svime što je rekao to jednako kao i da je dao potpis.

Već godinu i pol imamo stožerokraciju, rekao je Milanović, navodeći da bi se o tome trebalo odlučivati u Saboru. “Antivaksere ne podržavam. To ne da nisam nego sam među prvim svojim primjerom pokazao”, dodao je.

“Hrvati imaju osjetljiv stav spram optužbi za genocid. Sad vidimo i da jedna druga strana pokušava sebe napraviti žrtvom, što jest, ali ne pretjerujmo. Optužbe za genocid u Jasenovcu imaju svoju mjeru, a mnogi je prelaze. Ono što se dogodilo, dogodilo se. Mnogi su sa srbijanske strane radili karijeru na tome. Ovo što radi gospoda iz Sarajeva – to nije službeno Sarajevo već baščaršija – pokušavaju od svog naroda napraviti žrtvu veću nego što jest i upravo oni licitiraju žrtvama”, rekao je Milanović.

“Pupovac je etnobiznismem”

Milanović je dodao i da “Pupovac nije predstavnik Srba nego je etnobiznismem”, prenosi N1.

“Vukovar se odvijao dva mjeseca, grad se sutavno uništavao. Je li to djelovanje s ciljem da se cijela grupa ili dio nje eliminira i pobije? I na kraju Ovčara. Ima li tu elemenata za razgovor o genocidu? Mi imamo mjeru. Poštujem tuđu žrtvu, ali nije sve isto. Ako sve bude genocid moramo naći drugo ime za ono što su nacisti napravili Židovima u Drugom svjetskom ratu. Nije svaka žrtva ista. Nije svaki borac isti. Postoji onaj koji je prvi počeo”, kazao je Milanović.

Kad govorimo o žrtvama, bitna je pravda, poručio je predsjednik.

Izvor: Narod.hr/PDN/Foto:HINA/ Daniel KASAP/ dk

Izvorni autor: narod.hr/N1

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.