Milanović u Madridu: Predviđene bilaterale s finskim kolegom i švedskom premijerkom

27.06.2022. 19:00:00

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović sudjelovat će na samitu NATO-a u Madridu od 28. do 30. lipnja i trebao bi se bilateralno sastati s finskim predsjednikom Saulijem Niinistom i švedskom premijerkom Magdalenom Andersson, najavljeno je u ponedjeljak iz njegova ureda. 

Samit se održava u jeku velike sigurnosne krize u euroatlanskom području koja je uzrokovana ruskom agresijom na Ukrajinu te se stoga očekuje i rasprava o jačanju pomoći Ukrajini.

Tema sastanka na vrhu NATO-a bit će i pristupanje Finske i Švedske tom vojnom savezu. 

Milanović bi se trebao bilateralno sastati s finskim predsjednikom i švedskom premijerkom koji također dolaze u Madrid. 

Hrvatski predsjednik ranije je govorio da ulazak nordijskih zemalja u NATO treba uvjetovati promjenom izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.  

Finska premijerka Sanna Marin boravila je prošli tjedan u službenom posjetu Hrvatskoj, a tom prigodom joj je Milanović rekao da se ne protivi načelno prijemu Finske u NATO, ali joj je istodobno ukazao na težak položaj Hrvata u BiH te na sigurnosne probleme s kojima je suočena Hrvatska zbog nestabilne situacije u toj zemlji.

Također, u nedavnom telefonskom razgovoru s finskim kolegom, Milanović je rekao da se ne protivi ulasku Finske u NATO, ali da od te zemlje očekuje razumijevanje za zaštitu prava bosanskohercegovačkih Hrvata. 

Tijekom summita predviđen je i sastanak šefova država i vlada članica NATO s pozvanim šefovima država i vlada koje nisu članice - Australije, Finske, Gruzije, Japana, Južne Koreje, Novog Zelanda i Švedske te s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

Najavljeno je i video obraćanje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog sudionicima sastanka na vrhu. 

Na samitu NATO-a se očekuje, između ostalog, donošenje odluke o novom Strateškom konceptu Saveza koji će postaviti načela i zadaće NATO-a i koji bi trebao pripremiti vojni savez za nadolazeće razdoblje.

U Madridu bi trebala biti donesena i odluka o značajnom jačanju NATO postava obrane i odvraćanja, a samit bi trebao još jednom potvrditi relevantnost ranijih odluka o izdvajanjima članica NATO-a za obranu, dodaje se u priopćenju ureda predsjednika.

U utorak, prvog dana sastanka na vrhu članica NATO-a, Milanović će sa suprugom Sanjom Musić Milanović, zajedno sa svim šefovima država i vlada, sudjelovati na svečanoj večeri koju organiziraju španjolski kralj Filip VI i kraljica Letizia.

Izvor: hina/Foto:Damir SENČAR

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.