Milanović: Vrijeme je da podvučemo crtu pod EU i vidimo kaj tu ima za nas

20.05.2022. 17:24:00

ZABOK, 20. svibnja 2022. (Hina) - Predsjednik Republike Zoran Milanović poručio je u petak na obilježavanju Dana grada Zaboka kako je došlo vrijeme da podvučemo crtu pod desetogodišnje članstvo u Europskoj uniji i vidimo što je dobro, a što nije.

„Trenutak je, deset godina nakon ulaska u Europsku uniju, svih naših nadanja, očekivanja, strepnji, slutnji, radosti i frustracija, da podvučemo isprekidanu crtu i vidimo kaj tu ima za nas, što je tu dobro, a što nije“, izjavio je Milanović.

„I dalje smo na dnu Europske unije po učinkovitosti uzimanja novca, ne volim reći povlačenja jer to nije krava pa da se povlači za rep, nego je to uzimanje onoga što ti pripada“, rekao je. 

Milanović je ocijenio da je to trgovina, legitimna djelatnost, vrlo profitna za one koji je znaju voditi.

„Evo upravo smo došli do te slavne točke, imamo pet milijardi kuna godišnje i više nego kaj uplatimo Europskoj uniji. Kad maknemo novac za poljoprivredu, to je manje od tri milijarde kuna, a od toga razvoja nema“, ustvrdio je Milanović, ističući da je to trećina zagrebačkog proračuna.

Predsjednik je usporedio Zabok sa sličnim gradovima u Sloveniji i Austriji. 

„Jedan Zabok, pristojan i ugodan grad za život, slabiji je od sličnih sredina u Sloveniji, a u Austriji da ne govorim. Ovom dinamikom ima šanse sustići te iste gradove za jedno dvije stotine godina. To je model i okvir u kojem se mi krećemo. O onima siromašnijima u Hrvatskoj da ne govorimo. Oni će se još neko vrijeme boriti za te fondove, u čijim privlačenjima su neuspješni, i to im je jedino što im je preostalo kao razvojna komponenta jer to od države neće moći dobiti“, ocijenio je Milanović.

Ispod stola nikad, kraj stola da 

Predsjednik je pozvao na stalnu budnost u definiranju i prepoznavanju što je hrvatski interes.

"To vam govorim zato da unesem kreativni nemir jer bez njega nema napretka“, rekao je  Milanović. „Ovo nije vrijeme za revolucije i velike odluke. Ovo je vrijeme za stalnu budnost u definiranju i prepoznavanju onoga što je hrvatski interes. Sva filozofija hrvatske politike danas i u sljedećim godinama treba biti promatranje onoga što se događa oko nas, koja je naša korist od toga, koliki je naš napredak, naš društveni proizvod po stanovniku i približavamo li se najbogatijim država Europske unije", dodao je. 

„Zvučim kao oprezni hrvatski političar koji zna da, kada se veliki tuku, kako je govorio Maček, mali moraju biti ispod stola“, rekao je i dodao da to treba promijeniti u „ispod stola nikad, ali kraj stola - da“.

„Treba se odmaknuti od stola, izoštriti pogled i vidjeti kaj se događa“, zaključio je Milanović.

 Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek rekao je da u izazovnim vremenima aktivnosti u komunalnoj i investicijskoj izgradnji te financiranje rada udruga ne prestaju.

"Prije dvije godine započeli smo dva velika projekta u okviru Aglomeracije grada Zagreba čiji smo član s obzirom da zbog visokog stupnja razvijenosti nismo imali dostupnost brojnim fondovima. Ta dva projekta izuzetno su važna za sve nas“, rekao je Hanžek.

Jedan je projekt reGenerator kojim se stare tvorničke hale pretvaraju u mjesta za glazbena druženja i kulturu, zatim poduzetnički inkubator te prostor za budući smještaj mladih koji već godinama dolaze u Zabok.

Drugi je projekt biciklistička staza Zabok – Oroslavje, a otvorenje je najavljeno za jesen.

(Hina)

Izvorni autor: HINA/Foto:HINA/ Siniša Kalajdžija/ ua

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.