Miljavac: Milošević u Kninu je civilizacijski iskorak, vrijeme je da se stavi točka na ono što se dogodilo

03.08.2020. 13:04:00

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora (HGZ) Pavao Miljavac  izjavio je u nedjelju kako je dolazak potpredsjednika Vlade iz redova SDSS-a Borisa Miloševića na proslavu Oluje u Knin – civilizacijski iskorak, te izrazio uvjerenje u njegove dobre namjere.

“To se trebalo dogoditi prije ili kasnije, ali u svakom slučaju to je iskorak. Vjerujem u dobre namjere potporedsjednika Miloševića”, rekao je Miljavac za RTL, držeći i da je vrijeme da se konačno stavi točka na ono što se dogodilo.

Dodao je kako Miloševićev potez treba shvatiti kao civilizacijski iskorak, ali da ne bi povlačio paralelu između Grubora i proslave Oluje.

“Sigurno da ono što se događalo ne treba zaboraviti, ali život ide dalje. Konačno, i Srbi u Hrvatskoj moraju shvatiti da je to i njihova država, osim toga imaju sad i potpredsjednika, moraju shvatiti da su osuđeni živjeti jedni s drugima. Mislim da spuštanje tenzija ide u korist svima”,  kazao je Miljavac.

Suglasio se da su Miloševićev odlazak u Knin te odlazak ministra branitelja Tome Medveda u Grubore, snažan osoban čin.

“Svatko je na svoj način doživio tragediju, njihov odabir i njihova želja da idu na te događaje sigurno pokazuju da se stvari kreću s nule, i da idu, ja vjerujem, u dobrom smjeru”, naglasio je predsjednik HGZ.

Miljavac opetuje kako ne bi povlačio paralelu između Grubora i Oluje.

“Ovo je proslava Oluje, dakle jedne pobjedničke operacije. S druge strane, to je (odlazak u Grubore) davanje priznanja i pijeteta prema žrtvama koje su stvarno nepotrebno stradale, mjesec dana nakon Oluje, (…) nažalost u ratu se takve stvari događaju”, istaknuo.

Smatra da Miloševićev dolazak u Knin neće promijeniti pristup službene Srbije prema Oluji.

Na kritike iz BIH, da se odlikovanje Zlatan Mije Jelića, optuženog u BiH za ratne zločine, treba zaustaviti, uzvraća kako se tu neće odlikovati zapovjednik, već cijela postrojba.

“On (Jelić) ima pravomoćnu optužnicu ali nije presuđena“, naglasio je Miljavac.

Na pitanje kako to da se tek ove godine odlikuju umirovljeni generali poput bivših ministara obrane Damira Krstičevića i Ante Kotromanovića, Miljavac kaže kako se za svaku okruglu godišnjicu dodjeljuje malo više priznanja.

“Za svaku okruglu godišnjicu se ipak malo više dodijeli, na taj se način daje priznanje i skreće pozornost da je 25. godišnjica. Uglavnom su dijelom dobili zapovjednici gardijskih brigada, ali ima još zapovjednika koji će u idućem periodu biti odlikovani”, zaključio je Miljavac.

(Hina)

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:screenshot

Izvorni autor: HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.