Ministar Banožić s pripadnicima HV-a uoči odlaska u NATO aktivnost u Litvu

30.01.2023. 11:13:00

Siguran sam da ste vrhunski pripremljeni i vjerujem da ćete jedan drugome biti bezrezervna podrška u svakoj situaciji. Kao ministar obrane stojim iza svakoga od vas, poručuje Banožić, piše MORH.

Ministar obrane Mario Banožić susreo se u ponedjeljak 30. siječnja 2023. godine u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji s pripadnicima Hrvatske vojske koji se u okviru 3. hrvatskog kontingenta (HRVCON) upućuju u NATO aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi.

Tijekom susreta razgovarali su o pripremama i spremnosti kontingenta te o predstojećim zadaćama i aktivnostima koje ih očekuju u području aktivnosti u Litvi.

Ministar je pripadnicima HRVCON-a poželio sretan put, uspješno i profesionalno izvršavanje svih zadaća zajedno s pripadnicima savezničkih zemalja u području aktivnosti te siguran povratak u Domovinu.

Istaknuo je kako u današnjem vremenu koje je donijelo nove i neočekivane izazove, vojnički poziv zahtjeva još veću hrabrost, odlučnost i predanost te im čestitao na časnom obnašanju dužnosti. U tom smislu posebnu zahvalu uputio je i obiteljima, prijateljima i svima koji su pripadnicima ovog kontingenta pružili potporu i podršku uočio odlaska u NATO aktivnost.

“Siguran sam da ste vrhunski pripremljeni i spremni na sve izazove koji se pred vas postave i vjerujem da ćete jedan drugome biti bezrezervna podrška i potpora u svakoj situaciji. Kao ministar obrane stojim iza svakoga od vas i želim da znate da su vam vrata Ministarstva obrane uvijek otvorena”, rekao je ministar te dodao kako se sudjelovanjem u ovoj aktivnosti kroz zajednička uvježbavanja i obuku s drugim državama doprinosi interoperabilnosti među saveznicama te dokazuje sposobnost, spremnost i jedinstvo NATO-a za obranu integriteta i suvereniteta granica.

U NATO aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Republiku Litvu u okviru 3. HRVCON-a upućuje se ukupno 180 pripadnika Hrvatske vojske (od kojih je 13 pripadnica) koji će tijekom idućih sedam mjeseci biti sastavnica multinacionalne Borbene grupe pod vodstvom SR Njemačke. Glavninu snaga 3. HRVCON-a čine pripadnici Mehanizirane satnije 2. mehanizirane bojne Gromovi s borbenim oklopnim vozilima Patria.

Republika Hrvatska sudjelovanje u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvi započela je u prosincu 2017. godine kad je u područje aktivnosti na šest mjeseci upućen 1. HRVCON od ukupno 188 pripadnika OSRH. Drugi hrvatski kontingent sa 188 pripadnika sudjelovao je u ovoj aktivnosti od siječnja do srpnja 2020. godine.

GALERIJA SLIKA:

Ministar Banožić s pripadnicima HV-a uoči odlaska u NATO aktivnost u Litvu / Foto: MORH/ J. Kopi

Izvor: MORH/Foto: MORH/ J. Kopi

Izvorni autor: PDN/MORH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.