Ministar Malenica najavio moguće smanjenje broja općina u Hrvatskoj

16.04.2020. 12:02:00

Ministar uprave Ivan Malenica ocijenio je u četvrtak kako Hrvatska nakon ove krize zbog koronavirusa može izaći s manjim državnim aparatom, ističući da u Vladi razmišljaju uštedama u javnoj upravi i nekim resorima namaknuti novac za pomoć gospodarstvu.

 Uoči sjednice Vlade novinari su ministra pitali misli li da država iz krize može izaći s manjim državnim aparatom, na što je odgovorio kako smatra da može te da Vlada i ide u tom smjeru temeljem odluke o zabrani zapošljavanja i raznim rezovima u ministarstvima.

 "Vlada je kroz prvi i drugi paket gospodarskih mjera, koje idu prema poduzetnicima i gospodarstvu, pokazala da se određenim uštedama u javnoj upravi i određenim resorima mogu postići određene uštede koje će se usmjeriti prema gospodarstvu", naglasio je Malenica.

 Dodao je kako u Vladi pripremaju i nove gospodarske mjere koje će pomoći poduzetnicima, ali i građanima.

 Na pitanje o rezanju plaća u javnom sektoru, odgovorio je kako to prvo treba raspraviti sa sindikalnim predstavnicima te "staviti na stol sve argumente".

Može se smanjiti broj lokalnih jedinica, treba ih svrstati u kategorije

 Vezano za reformu javne uprave kroz smanjenje broja županija i općina Malenica je kazao kako bi se mogao smanjili broj lokalnih samouprava, ali da ih prvo treba svrstati u kategorije i odrediti tko može obavljati određene poslove, a tko ne.

 "Imate općine s nekoliko stotina stanovnika i one s nekoliko tisuća, naravno da nemaju jednake kapacitete za obavljanje svih poslova koji su u djelokrugu općina. Ako bi krenuli u nekakvu reformu morate imati brojčane pokazatelje. Mi ih pripremamo, da bi krenuli u razmišljanje o broju općina morate imati podlogu", istaknuo je.

 Ministar se složio kako je jedan od važnijih kriterija fiskalni kapacitet općina, ali je jednako bitan i administrativni kapacitet, odnosno je li sposoban obavljati sve poslove koji su mu povjereni.

Ministarstvo uprave radi samo s nužnim osobljem

 Izvijestio je i o odluci da će se u Ministarstvu uprave organizirati rad samo s nužnim osobljem.

 "Što se tiče Ministarstva uprave, imali smo sastanak na tu temu, donijeli smo odluku za organizacijom rada gdje bi samo nužno osoblje trebalo raditi. U tom smjeru idemo kroz ove mjere da povećamo broj ljudi na poslu", rekao je Malenica. 

 Dodao je kako su na razini Vlade imali sastanak o popuštanju mjera zaštite od zaraze koronavirusom,

Izvor: Hina/Foto:Fah

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.