Ministarstvo branitelja o snimanju sastanka Medveda i veterana: Sramotno

17.07.2021. 20:42:00

Ministarstvo hrvatskih branitelja RH je danas, 17. srpnja, uputilo reagiranje povodom objave tajne i bez ovlaštenja snimljene snimke incidenta nakon sastanka u Ministarstvu branitelja, održanog u četvrtak, 15. srpnja.

Navedeni sastanak tehničko-organizacijske naravi održan je s ciljem dogovora Organizacijskog odbora za obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, koji će se u organizaciji Vlade RH, u suradnji s predsjednikom RH, Hrvatskim saborom, Ministarstvom obrane, Ministarstvom hrvatskih branitelja i Ministarstvom unutarnjih poslova te ostalim relevantnim sudionicima, održati 4. i 5. kolovoza 2021. u Kninu.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Ministarstvo hrvatskih branitelja pozvalo je na sastanak i predstavnike brojnih udruga hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata, koji su se većinom odazvali kako bismo svi zajedno sudjelovali u dostojanstvenom obilježavanju ovog državnog praznika.

Na sastanku se razmatrao prijedlog programa i mjere potrebne za očuvanje sigurnosti i zaštite zdravlja sudionika proslave, i zbog mjera protiv pandemije COVID-19, a program su nakon prorade jednoglasno prihvatili svi sudionici sastanka te je sastanak uspješno zaključen.

Nakon završetka sastanka, čelnik jedne od braniteljskih udruga istupio je na neprimjeren i komunikacijski neadekvatan način, negodujući na teme samo malim dijelom povezane sa sastankom, ali uvodeći i temu koja nije bila sadržaj sastanka, te neprimjerenim načinom i krajnje neprimjerenim objedama prema djelatnicima Ministarstva unio nemir i negodovanje ostalih sudionika sastanka.

Svoj, očito unaprijed planirani istup, navedeni sudionik sastanka sam je tajno snimao te je odgovoran za neovlašteno snimanje ovog događaja i distribuciju na društvenim mrežama i drugim medijima. Isto tako, iznio je niz neistina vezanih za prijašnja obilježavanja i organizatore.

Zanimljivo je da se navedeni čelnik braniteljske udruge odazvao sastanku s ciljem sudjelovanja u pripremi i provođenju proslave, a tijekom sastanka nije se protivio programu i zaključcima.
Ministarstvo hrvatskih branitelja uključuje u sve svoje programe braniteljske i stradalničke udruge s ciljem zajedničke rasprave i dogovora o interesima braniteljske i stradalničke populacije, pa su tako i ovaj put udruge pozvane sudjelovati na sastanku radi dostojanstvenog i časnog obilježavanja tog značajnog praznika.

Tajno snimanje smatramo potpuno neprimjerenim, no više nas zabrinjava tajna misija koja ima za cilj ponovno uznemiriti i podijeliti hrvatske branitelje i stradalnike iz Domovinskog rata, što pojedinci sustavno pokušavaju, ne prezajući pritom ni od najnižih postupaka poput ovoga.

Stoga osuđujemo ovakav sramotan čin pokušaja unošenja nemira i podjela među hrvatske branitelje i stradalnike iz Domovinskog rata, ali i cjelokupnu hrvatsku javnost jer ovakvi sastanci, kao i obljetnica Oluje, nisu i ne smiju biti platforma za bilo čije političko djelovanje. U tom činu nije podržan od strane drugih sudionika sastanka.

Ujedno izražavamo žaljenje što izmanipulirani pojedinci pristaju biti provoditelji i izvršitelji nečijih skrivenih zlonamjera, ali i poručujemo kako nas neće spriječiti u našoj namjeri da ovu važnu obljetnicu iz Domovinskog rata dostojanstveno obilježimo i ponosno proslavimo, onako kako to i priliči Danu pobjede i domovinske zahvalnosti i Danu hrvatskih branitelja”, stoji u priopćenju ministarstva kojeg potpisuje državni tajnik Špiro Janović.
Prozvao ministra za veleizdaju

Podsjetimo, na istom je sastanku Ilija Vučemilović, čelnik veterana “Tigrova” čiji je član bio i Medved, optužio ministra za veleizdaju te sve snimio, a u posjedu iste snimke je i naš portal.

Dragi prijatelji, kako bi moja savjest bila čista pred Bogom i narodom, moram čestitati na današnjem iskoraku koji se dogodio u Hrvatskom saboru. Znam da nije tema, ali nemam puno prigoda i otvoreno vam kažem to što radite je veleizdaja. Veleizdaja spram hrvatske države, a posebno spram hrvatskih branitelja”, rekao je Vučemilović misleći na Zakon o civilnim stradalnicima Domovinskog rata.

“Ilija, istu smo raspravu vodili mjesec dana u Hrvatskom saboru”, rekao je Medved, na što je Vučemilović još jače poludio.

“Mene je sram, a znam da vi srama nemate”, rekao je Vučemilović, a onda ponovno pitao s kime je usuglašen prijedlog govornika 5. kolovoza u Kninu.

Nakon toga sve je potpuno otišlo izvan okvira normalne rasprave. Počele su upadice i nadvikivanja.

Izvor: dnevno.hr/Foto:Pixell

Izvorni autor: Dnevno.hr

Autor: