MINISTARSTVO BRANITELJA ‘Podsjećamo Vučića da je rat u RH počeo 1991., i to velikosrpskom agresijom koju je i on sam podržavao i poticao‘

23.05.2022. 18:50:00

 Srbija ne može biti "gazda u tuđem dvorištu" primjenom svoje "kvazi univerzalne" nadležnošstik nad suverenom Hrvatskom, reagiralo je u ponedjeljak Ministarstvo hrvatskih branitelja na tužbe srbijanskog vodstva protiv hrvatskih pilota. 

Hrvatska je samostalna, suverena i neovisna država i kao takva ne priznaje srbijansku kvazi-univerzalnu jurisdikciju, navodi se u priopćenju za medije nastavno na izjavu predsjednika Narodne skupštine Republike Srbije Ivice Dačića i predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića za navodne tužbe protiv hrvatskih pilota

Srbija "nema pravo podizati nikakve tužbe protiv hrvatskih građana temeljem famoznog Zakona o organizaciji nadležnosti državnih organa u postupcima ratnih zločina, kojim se samoproglasila nadležnom", navodi ministarstvo.

Srbija "uporno pokušava biti gazda u tuđem dvorištu", navodi se.

To Beogradu nije uspjelo ni u nametnutom Domovinskom ratu, a neće ni sada u pokušaju "nametanja kolektivne krivnju zazivanjem suosjećanje prema srpskim žrtvama u Hrvatskoj, uz neutemeljene optužbe za koje tvrdi da su u skladu sa svim međunarodnim konvencijama", piše u tekstu.

Pritom se podsjeća na prošlost današnjeg predsjednika Srbije.

"Rat u Hrvatskoj počeo je 1991., i to velikosrpskom agresijom koju je (Aleksandar Vučić) i sam svojim istupima svesrdno podržavao i poticao".

Agresia je rezultirala progonom i ubijanjem stanovništva te brojnim počinjenim zločinima nad Hrvatima i drugim nesrpskim stanovništvom, a u Srbiji to "sustavno prešućuju i zanemaruju, iako Hrvatska i danas trpi posljedice brutalne velikosrpske agresije", piše u priopćenju.

Republika Srbija ne može se proglasiti nadležnom na teritorijima drugih suverenih, međunarodno priznatih država, piše ministarstvo.

To je "protivno vladavini prava, međunarodnom pravu i međunarodnom kaznenom pravu".

Pravomoćnim presudama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju utvrđeno je da vojno-redarstvena operacija Oluja nije bila udruženi zločinački poduhvat, već legitimna vojna operacija s ciljem vraćanja okupiranog teritorija, podsjeća se u tekstu.

Poziva stoga Srbiju da pristupi rješavanju otvorenih pitanja ne samo u pravosuđu već i u pogledu nestalih osoba.

Sustav pravosudne suradnje mora se temeljiti na načelu uzajamnog povjerenja, tj. povjerenja jedne države da je pravni poredak druge države dovoljno kvalitetan osigurati nepristrano, pravično i učinkovito vođenje kaznenog postupka u toj državi, a ne da iskrivljuje načela univerzalne jurisdikcije uvodeći svojevrsnu kvazi-univerzalnu jurisdikciju.

Hrvatska očekuje da Srbija poštuje međunarodne standarde i pokaže istinsku volju za rješavanje otvorenih pitanja u okviru međudržavnih povjerenstava, piše ministarstvo e .

Hrvatska je nadležna za sve svoje građane nestale u Domovinskom ratu, tako je nadležna i za sva ostala pitanja, a Srbija može u tom pogledu dati svoj doprinos dostavom traženih informacija o nestalima.

Predsjednik srbijanskog parlamenta Ivica Dačić izjavio je u nedjelju da Srbija ima pravo podnijeti tužbu protiv hrvatskih pilota te očekuje od svih koji kažu da je pitanje ratnih zločina važno, suosjećanje prema srpskim žrtvama u Hrvatskoj.

Optužnica Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije zbog navodnog ratnog zločina nad srpskim civilima tijekom "Oluje", koja nije postala pravomoćna, navodno tereti pripadnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića. U raketiranju je, prema navodima iz optužnice, ubijeno 13 osoba, među kojima šestero djece, a ranjeno je 24 osoba.

Izvor: hina/Foto:Fah

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.