Ministarstvo: Štrajk u sanitetu nelegalan, uskoro rješenje zahtjeva štrajkaša

18.05.2022. 15:52:00

Ministarstvo zdravstva u srijedu je priopćilo kako se poduzimaju koraci za skoro rješavanje zahtjeva vozača saniteta, uz ocjenu da je njihov štrajk nelegalan jer su njime zakinuti brojni pacijenti.

Vozači saniteta treći su dan štrajku do ispunjenja zahtjeva, odnosno donošenja uredbe kojom bi se izjednačile na razini cijele države njihove plaće koje se danas razlikuju i po 1500 kuna, ovisno o županiji.

"Ministarstvo i Vlada poduzimaju sve u okvirima financijskih mogućnosti da se riješi statusni i financijski problem zaposlenika u sanitetskom prijevozu, star više od 11 godina iz doba Vlade SDP-a i njihovih koalicijskih partnera. Vjerujemo da će se vrlo brzo pronaći zadovoljavajuće rješenje tog pitanja", ističe Ministarstvo u priopćenju.

Vezano uz taj protest kojim se traži usklađivanje koeficijenata za obračun plaća u skladu sa složenošću poslova, Ministarstvo napominje da razumije opravdane zahtjeve, međutim ne može podržati nelegalni štrajk koji su sindikati organizirali protivno propisima.

Dodaje kako je takav stav prema štrajku vozača saniteta utemeljen prvenstveno na činjenici da su neopravdano zakinuti brojni pacijenti u cijeloj zemlji kojima je usluga sanitetskog prijevoza od izuzetne važnosti u liječenju i svakodnevnom obavljanju medicinskih usluga.

Štrajk je najavljen u osam županija - u Krapinsko-zagorskoj županiji, Slavonskom Brodu, Kninu, Karlovcu, Vukovaru, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, Novalji, Šibeniku, Drnišu, Požegi i Novoj Gradiški.

Riječ je o 400 vozača pri domovima zdravlja, a još njih 300 je pod zavodima za hitnu medicinu, no oni ne mogu štrajkati, već od danas rade strogo po pravilniku i to u sedam županija: Zadarskoj, Sisačko-moslavačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Virovitičko-podravskoj, Zagrebačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj. 

Za razliku od Ministarstva zdravstva koje tvrdi da nepovoljni status zaposlenika u sanitetskom prijevozu potječe iz doba vlade SDP-a i njihovih koalicijskih partnera, sindikalni povjerenici na konferenciji za novinare prošloga tjedna naveli su da problem potječe iz 2011. kada je na vlasti bio HDZ, a resor vodio Darko Milinović.

Izvor: hina/Foto: Lana SLIVAR DOMINIĆ

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.