MIRO KOVAČ: “Broj ruskih vojnika na granici s Ukrajinom nije dovoljan za veću invaziju”

27.01.2022. 11:45:00

Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova i veleposlanik u Njemačkoj, u Novom danu je analizirao ukrajinsko-rusku krizu.

Stanje oko ukrajinsko-riske krize Miro Kovač vidi kao taktički igru.

“Amerikanci samo čekaju grešku Rusa da se osvete”

“Amerikanci samo čekaju jednu grešku Rusa kako bi se osvetili za ono što nisu učinili 2014. kada je Rusija anektirala Krim. Međutim, moj dojam je da Putin nije spreman ići u vojni sukob. Ukrajinci su puno bolje opremljeni nego prije sedam, osam godina.

Broj vojnika na granici s Ukrajinom nije  dovoljan za veću invaziju. Za tako veliku operaciju treba puno više vojnika. Na kraju se ne bi moglo proći bez slanja kopnenih snaga Ukrajini. To bi bio zaštrašujući rat i ja u to ne vjerujem”, kazao je bivši veleposlanik.

Izvor : N1

Osobno ne očekuje napad Putina, smatra da ruski predsjednik koristi situaciju kako bi ojačao poziciju Rusije u međunarodnoj politici i da “oskamči” neku vrstu dogovora da se NATO neće širiti na istok, na Ukrajinu.

“Ukrajinu i Bjelorusiju smatra sferom koja pripada tom nekom ruskom duhovnom jedinstvu”, rekao je.

“Europom trebaju menađžerirati Europljani”

Kovač je naveo da u razmatranje treba uzeti i povijesni kontekst. “Njemačka je ’41. napala SSSR. Nijemci se ne bi dobro osjećali kad bi svoje snage stavili u borbu protiv Rusije”, rekao je i dodao da ni Njemačkoj ni Europi ne bi odgovarao rat.

“Europi bi odgovaralo da se napravi sigurnosni koncept – za sigurnost Europe su zaduženi su Europljani, Europom trebaju menađžerirati Europljani. S Rusijom bismo trebali imati partnerske odnose. Širenje NATO-a na Ukrajinu izazvalo bi strašne reakcije u Rusiji”, rekao je bivši ministar vanjskih poslova, poručivši da nam je “u interesu da na europskom kontinentu imamo mehanizam ekonomske suradnje i mira”.

Izvor: n1/ Foto: n1

Izvorni autor: N1 Hrvatska

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.