MIROVINSKI POD OPSADOM 490 činovnika upravo rješava 63.449 molbe za mirovine i stalno im stižu nove, evo koliko će im trebati

27.03.2023. 09:27:00

Iz Zavoda poručuju da nema mjesta panici, početkom godine na dnevnoj bazi pristizalo je oko 5000 tisuća zahtjeva

Otkad je 1. siječnja na snagu stupio novi Zakon o mirovinskom osiguranju s novim modelom isplata obiteljskih mirovina, Zavod za mirovinsko osiguranje zatrpan je brojnim zahtjevima koji čekaju red za obradu. U prva 83 dana godine, uz redovne zahtjeve, na njihovu je adresu pristiglo 98 068 zahtjeva za ostvarivanje prava na isplatu dijela obiteljske mirovine.

Ukupan broj pristiglih zahtjeva do 24. ožujka iznosio je 169 678 na 490 službenika koji se bave zahtjevima o starosnoj, prijevremenoj, invalidskoj i obiteljskoj mirovini te zahtjevima o dječjem doplatku. Kako navode iz zavoda, u odnosu na prošlu godinu broj zahtjeva povećao se 172 posto dok se broj zaposlenih povećao samo 5-6 posto.

Na mjestima voditelja postupaka moraju biti radnici s propisanom stručnom spremom - diplomirani pravnici, magistri prava ili specijalisti javne uprave, zbog čega nemaju mogućnost zapošljavanja vanjskih suradnika ili primjerice studenta.

- Da bi se pripravnici osposobili za samostalan rad, potrebno je usavršavanje u trajanju od godinu dana. Njih smo rasporedili na manje složene zadatke, a njihov rad kontroliraju mentori. Naime, mentori su važni kako ne bi došlo do grešaka koje mogu nekoga zakinuti u ostvarivanju prava, kaže zamjenik ravnatelja, rekao je Ivo Bulaja, zamjenik ravnatelja HZMO-a.

U redakciju nam se javio čitatelj koji kaže da njegovom zahtjevu još nije dodijeljen referent niti zna koji mu je status, iako je papire predao prije gotovo dva mjeseca. Brine ga, rekao nam je u polušali, da će umrijeti prije nego dočeka rješenje.

Iz Zavoda poručuju da nema mjesta panici, početkom godine na dnevnoj bazi pristizalo je oko 5000 tisuća zahtjeva, a sad je taj broj smanjen na oko 900 zahtjeva dnevno. Tvrde da se novi zahtjevi skeniraju čim dođu ili najkasnije idući dan od njihova dolaska, dodjeljuje im se referent i kreću u postupak obrade.

U idealnoj situaciji, kad je papirologija u potpunosti "čista", rješenje umirovljeniku pristiže u roku od 30 dana.

- Zadovoljni smo brzinom rješavanja jer je ovo cjelogodišnji posao, naše projekcije predviđaju da će zahtjev za obiteljsku mirovinu podnijeti približno 155 tisuća korisnika na razini RH. Zadovoljni smo trenutačnom efikasnošću u postupanju, rekao je Bulaja.

Zaključno s četvrtkom, rješenje je dobilo 34 619 umirovljenika od kojih su neki već ovaj mjesec vidjeli veći iznos na računu od prijašnjeg, dok će ostali to dočekati u nadolazećim mjesecima.

Nadalje, norma koju bi svaki od 490 referenata trebao odraditi je 26 do 30 zahtjeva dnevno. Jednostavnom računicom da se utvrditi da bi gotovo 170 tisuća zahtjeva, pristiglih od početka godine, trebali biti zaključeni u svega 13 radnih dana. Što su onda službenici radili preostalih 45 radnih dana?

- Rješavanje zahtjeva ovisi o složenosti pojedinačne situacije, zbog čega se na dnevnoj bazi ne može donijeti uvijek isti broj rješenja. Konkretno u slučaju obiteljskih mirovina, da bi osoba ostvarila pravo na isplatu dijela obiteljske mirovine mora imati prethodno priznato pravo na osobnu mirovinu i na obiteljsku mirovinu. Ako nema jedno ili oba prava priznata, prvo se moraju donijeti rješenja za oba prava da bi se mogao rješavati zahtjev za isplatu dijela obiteljske mirovine, objašnjava Bulaja.

Dodaje da ako su osobi ranije priznata oba prava, postupak je automatiziran i ne traje dulje od 20 minuta, no kod većine slučajeva to nije situacija zbog čega se vrijeme donošenja rješenja oduži. Također, isplata mirovina, kao i plaća, uvijek je u tekućem mjesecu za prethodni mjesec, a obiteljske mirovine za siječanj povećane su za 10 posto, zbog čega je obrada zahtjeva za isplatu dijela obiteljske mirovine krenula s prvim danom veljače.

Prema statistici HZMO-a dnevno se donese 835 rješenja za isplatu obiteljske mirovine, što bi značilo da će do sad pristigli zahtjevi biti zaključeni u idućih 76 dana. Do sad je odbijeno čak 4000 zahtjeva, većinom zbog toga što podnositelji zahtjeva nisu imali 65 godina što je glavni kriterij.

- Nitko neće ostati oštećen, onima koji zahtjev podnesu do kraja godine, isplatit će se svi zaostaci od 1. siječnja kad je novi model obiteljskih mirovina zbog izmjene i dopuna Zakona o mirovinskom osiguranju stupio na snagu, ako prethodno zadovoljavaju potrebne uvjete rekao je Ivo Bulaja, zamjenik ravnatelja HZMO-a.

Oni koji, pak, nisu ranije ostvarili pravo na osobnu ili obiteljsku mirovinu, nakon što podnesu zahtjev, a ispunjavaju za to zakonske uvjete, pravo na isplatu dijela obiteljske mirovine priznat će im se šest mjeseci unatrag, objašnjava zamjenik ravnatelja.

U sklopu HZMO-a djeluje četrnaest područnih ureda i pet područnih službi u ukupno 19 gradova, a smatraju da će ovom dinamikom u prvoj polovici godine riješiti većinu zahtjeva.

Kakva su vaša iskustva sa zahtjevom upućenim HZMO-u vezanim uz isplatu obiteljske mirovine? Javite nam na iva.pahlic@hanzamedia.hr.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:hzmo

Izvorni autor: Iva Pahlić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.