Misterij na nebu još nije riješen, Kninjani su zabrinuti: ‘Kako to da naši ne mogu skinuti te dronove?‘; Odgovora nema, ni gradonačelniku nije svejedno: ‘Valjda nisu Rusi...‘

29.09.2022. 10:14:00

Pa iznad nas cijelo ljeto lete dronovi, nama to nije ništa novo. Nama je vojska rekla da se oni služe njima za osmatranje područja i to najprije zbog požara.

Ima tamo iznad sela i osmatračnica za požare, gdje vojnici ljeti motre uokolo. Ja sad ne znam imaju li ti naši dronovi veze s ovima - ispričao nam je Miloš Rusić iz sela Plavno kraj Knina kad smo ga pitali je li čuo za nepoznate letjelice uočene iznad kninskog područja.

Za razliku od Miloša, Kninjani s kojima smo razgovarali nisu previše zainteresirani za priču o dronovima.

- Iznad nas? Ovdje? Nemam pojma, nisam čuo.

- Čuo sam nešto. Ma bezveze. Ne uzrujava me to uopće.

PRIMJETILI IH VOJNICI

Ovo su njihovi najčešći odgovori na temu koja je digla na noge sigurnosne službe, a u utorak se probila do javnosti. Dakle, za one koji još nisu čuli, iznad Knina, a naročito vojarni na podučju grada, svaku večer više od tjedan dana kruži nekoliko dronova, od kojih se za jednoga smatra da je veličine tri puta tri metra.

 

Kako je objavljeno, već 12 dana svaku večer od šest do 11 sati letjelice su kružile iznad grada, a primjetili su ih vojnici na straži pred vojarnama u Golubiću i Potkonju. Navodno stižu iz pravca Strmice, odnosno iz Bosne i Hercegovine kamo se, prema kazivanju upućenih, i vraćaju.

 

Od naših sugovornika nikome nije palo na pamet da gleda u nebo, ali zato policija i vojska intenzivno tragaju za porijeklom letjelica i, za sada, šute.

I sam kninski gradonačelnik Marijo Ćaćić obaviješten je tek prije dva dana i kako nam kaže, imao je informaciju da su dronovi uočeni i nad Tvrđavom. Također, njemu je isprva rečeno da su letjelice kružile u ranim jutarnjim satima, no on se ograđuje od izjava s obzirom da i sam očekuje službene izvještaje.

- Svakako, trebalo bi nas pomalo i zabrinjavati s obzirom na okolnosti - priznaje. Stoga mu je u interesu da što je prije moguće dozna detalje. Nitko od građana ga, kaže, nije nazvao, ali vjeruje da ima i uznemirenih. Pomalo ga čudi da letjelice ranije nisu primjećene.

 

Kako mu je jedan IT stručnjak objasnio, dronovi koji su ručno navođeni mogu se ometati, ali ne i oni koji imaju ugrađen software.

Njega čudi da su dronovi nadlijetali vojarne s obzirom da u gradskoj upravi imaju jedan mali dron u svrhe komunalnog reda.

NIJE TO ŠALA

- Mi smo nadlijetali ovo područje i čim smo se približili vojarni odmah nismo mogli dalje jer imaju sustav blokade - priča nam Ćaćić. Tek kad je doznao da je jedan od dronova nad njegovim gradom bio u promjeru velik tri metra prilično se zabrinuo.

- Ako je to zbilja točno, onda to nije šala.

Prema pisanju Nacionala, vojni, policijski i sigurnosno-obavještajni sustav podignuti su na noge zbog primijećenih neuobičajenih aktivnosti u zraku iznad dviju vojarni, odnosno letjelica nepoznata porijekla koje nisu ostavljale uobičajeni signal koji bi bio zabilježen na radarskim instrumentima. Stoga nije isključena ni mogućnost vojne špijunaže. Ipak smo na granicama NATO-a u ovom dijelu Europe.

U nedostatku pravih informacija, spekulira se i kako su dronovi poslani od strane kriminalnih skupina za šverc ljudi i roba.

Provozali smo se do granice s BiH u Strmici. Promet je slab, tek nekoliko policijskih auta prošlo je mimo nas.

- Eno nešto leti - pokušavam nas malo relaksirati.

- Ma ptičurina neka.

- Ajde, nije šala. Sjetimo se samo onoga šta je pao na Zagreb. A pazi - ozbiljan je kolega Joško Šupić - ako je ovaj tri puta tri, pa to je ka fićo po dužini.

Prije koji dan su se dva drona spustila toliko nisko da su ih iz vojarne snimali mobitelima, ali bio je mrak pa se ne može raspoznati znakovlje, otkrio je Slobodnoj dobro upućeni izvor.

PRED VASINOM KUĆOM

Putem pred jednom kućom susrećemo domaćina Vasu Koščića.

- Nemam pojma ni o čemu, došao sam iz Švicarske tu na odmor, želim da se družim ovdje s čistim zrakom i prirodom, a vijesti ne čitam. Istina, jutros sam nedaleko kuće tamo vidio policiju što nije baš uobičajeno, ali mislio sam da je to zbog krivolova jer imamo tu jelena i srna. Dronovi mi nisu ni na kraj pameti, a neću ni sad kad ste mi kazali gledati ništa.

 

Okrenuli smo prema Miloševu Plavnom pa potegnuli sve do osmatračnice na vrh brda odakle se naziru objekti vojarne Došnica u Golubiću. Susreli smo vojni terenac iz kojeg su nas lijepo zamolili da ih ne snimamo, ali su nam ljubazno dozvolili da snimimo okoliš.

- Ta vojarna je logistička baza i mi smo odavno već molili bivšeg gradonačelnika Marka Jelića, a razgovarali smo i sa Ćaćićem da se ona iseli jer bismo mi Plavljani mogli napraviti cestu do Knina koja bi nam značajno skratila vožnju do grada. Trebalo bi asfaltirati samo nekih tri kilometra ceste i rečeno nam je da se razgovaralo s MORH-om. Ja sam očekivao da se vojarna već počela iseljavati jer, koliko znam, razgovori su išli u pozitivnom smjeru - kazao nam je Rusić, a potvrdio i aktualni gradonačelnik.

- Istina, to je naša stara ideja jer mještanima bi bio brži put, a održavala bi ga Šibensko-kninska županija. Mi bismo nastavili održavati ovaj postojeći - kaže Ćaćić.

No, prema njegovim informacijama, a Grad je vodio pregovore s MORH-om, nema još ništa od preseljenja. Pojasnio nam je kako bi dio te ceste prolazio uz samu vojarnu, a ta parcela je u vlasništvu MORH-a.

Dodaje kako su u Gradu bili zainteresirani za izmještanje vojske jer bi u te objekte doveli investitore. Bila je opcija da se tu smjesti proizvodnja servera i bilo je zainteresiran ulagača. A Knin bi profitirao svakako, počevši od radnih mjesta do jačeg i bržeg internet signala.

 
RAZLOZI ZA BRIGU

Uglavnom, više od dronova zabrinjava ga nezaposlenost i odlazak mladih iz grada, ali i tu je situacija bolja nego što je bila jer otvaraju se neka radna mjesta.

Eto ga, možda suprotni vojni tabor treba informaciju o preseljenju. Možda je Rusima važna svakva informacija. Pa zašto bi to nekoga čudilo - vraćamo se dronovima.

- Ma mislim, to se može vidjeti na Google Earthu, što će nekome dron za to - smatra Ćaćić.

- Onda vjerojatno služe ovima šta prebacuju izbjeglice?

- A ne znam baš ni to, jer ako su to takvi dronovi kao što se piše, onda koštaju po milijun kuna, možda i više. Šta će neki kriminalac ulagati milijune kad može i malim dronom za nekih dvije tisuće eura vidjeti po petnaest kilometara tamo i ovamo.

Ako je to tri metra kao što se govori, onda bi se policija i vojska trebale zabrinuti kako to da ga uz svu tehniku ne mogu uloviti ili bar doznati o čemu se radi. Ako se ‘šeta‘ ovuda mogle su ga i gradske kamere snimiti, ne znam...

- A valjda nisu Rusi?

- Valjda - složi se Ćaćić. Ali onda nastavišmo o diverzijama na plinovodima, o eksplozijama, ratu...

ŽUPANOVO PITANJE

Pojavu dronova nad kninskim područjem valjda će nam netko već objasniti. Samo sada su, za razliku od situacije koju su stvorili nakon pada drona na Zagreb, nadležni odlučili šutjeti dok se malo bolje ne dogovore s čime će izaći u javnost.

Župan šibensko-kninski Marko Jelić kazao nam je kako ni on nema informacija o događaju, ali vjeruje da su službe sigurnosti ovo shvatile kao potencijalno ozbiljnu prijetnju i očekuje da o svemu obavijeste javnost.

- U svakom slučaju, očekujemo odgovore na pitanje jesu li dronovi nad gradom prijetnja ili tek nečija neozbiljnost - zaključio je Jelić.

Izvor: slobodnadalmacija.hr/Foto:Pixell

Izvorni autor: Silvana Uzinić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.