Mladen Pavković: Bila bi prava atrakcija da su Galeba potopili!

21.05.2022. 10:40:00

Sve je spremno za još jednu yugo atrakciju! Naime, riječ je o restauriranju nekadašnjeg školskog broda Titove mornarice -Galeb. Radovi su gotovo završeni i taj brod koji je i zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske, odlukom nekadašnjeg ministra kulture Bože Biškupića iz 2006., zasjat će u punom sjaju i to nigdje drugdje nego u -  “crvenoj“ Rijeci! Na taj način ljubitelji Tita i partije ponovno će doći na svoje, a na brodu, kako je predviđeno, moći će iznajmiti i sobe za spavanje! Bit će tu i muzej, kao u Kumrovcu, ali i restoran za 156 gostiju, koje će prema svemu sudeći zabavljati glazbeni sastavi iz Srbije, koji ipak najbolje izvode partizansko-komunistički repertoar.

Dakle, tko kaže da se nešto ne može i da nema novaca? Ima, ali očito samo kad su u pitanju ovakvi i slični projekti.

Nu, koliko smo puta već predlagali (pa ništa) da se urede čuvene Titove robijašnice, poput Golog otoka ili Stare Gradiške, ili da se mjesta kao što je Maceljska šuma ili područje oko Jazovke proglasi kulturnim dobrom, tj. da budu memorijalna područja, gdje bi se uz ostalo mogle razgledati ćelije i drugi objekti u kojima su mučeni i ubijani protivnici Tita i komunizma ili pak masovne grobnice, u kojima su partizani i komunisti zatrpavali ubijene Hrvate, koje su likvidirali, najčešće bez suda i suđenja, i to nakon završetka II. svjetskog rata (!).

Umjesto da ćemo se odlaziti diviti Titovoj ostavštini za te se novce mogao izgraditi i Muzej hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata u Zagrebu ili Vukovaru!

Ne, za to nema novaca, kao ni za objavljivanje knjiga ili snimanje filmova iz hrvatske suvremene povijesti.

Više bi bilo koristi da je taj brod završio poput Titanica, negdje na dnu mora, ili u rezalištu i da je prodan kao staro željezo.

Mladima, ali i turistima trebamo i moramo prikazati na koji smo način  stvorili hrvatsku državu, tko su naši junaci, kako se branio Vukovar, Škabrnja, Pakrac, Osijek, Petrinja, Sisak, Lipik, Karlovac, Gospić, Šibenik, Knin ili Dubrovnik.

Nu, nakon obnove Galeba, sad će, bojimo se, razni pupovci tražiti i da se uredi svako mjesto gdje je tijekom II. svjetskog rata „pukla neka puška“, što će nas ponovno vratiti u prošlost i – razjedinjavanje.

Da je kojim slučajem tijekom velikosrpske agresije pobijedila Srbija, jel bi oni dozvolili da se Hrvati hvale ili obnavljaju brodove, tenkove i zrakoplove s kojima su se borili za slobodu?

A kod nas se bez problema pojedinci vraćaju u prošlost i još su za to debelo nagrađeni.

Tito i njegovi štovatelji,  uskrsnućem Galeba, ponovno će oživjeti, što je cilj i svrha ovakvih i sličnih pothvata.

Pored toga, u Zagrebu se na veliko radi na vraćanju imena maršala Tita, u Kumrovcu se sve više i žešće plešu „Žikina kola“, filmovi i knjige o Titu, partiji i komunizmu dobivaju sve više prostora (i nagrada!), dok razni pupovci, šerbedžije, klasići,  pusići, mesići, nobile i slični ne silaze s malih ekrana…

To je nama naša borba dala!

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)

Izvorni autor: PRIPREMIO:Mladen Pavković/UHBDR91./PDN/Foto:N1

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.