Mladen Pavković: Domovinski rat su imali Rusi, a mi – obrambeni!

07.10.2020. 08:41:00

Ima li u hrvatskoj suvremenoj povijesti barem nešto originalno? Naime, mi smo čak i obrambeni rat za neovisnost i cjelovitost hrvatske države protiv agresije udruženih velikosrpskih snaga – ekstremista, Jugoslavenske narodne armije (JNA) te Srbije i Crne Gore „krstili“ kao – Domovinski rat.

Međutim, vrlo lako možete pronaći i knjige s tim nazivom, a onda ostati –šokirani, jer Domovinski rat je naziv kojeg je koristila Ruska Federacija i druge države bivšeg Sovjetskog Saveza za vojne operacije vođene tijekom Drugog svjetskog rata.

Istina, Rusi su još govorili i pisali da vode – Veliki domovinski rat!

Dakle, čista podvala.

I onda se čudom čudimo kad stranci čuju da smo imali Domovinski rat, da ne znaju o kakvom se ratu, ili bolje rečeno agresiji radilo. Većina i dalje misli kako je to bilo povezano s Rusima, koji su i u našem ratu bili na strani Srba.

Naziv Domovinski rat koji se uvriježio među Hrvatima je u svakom slučaju neprecizan i prijeporan, i treba razmisliti – jel je vrijeme da se promijeni, bez obzira što je postao općeprihvaćen,  jer nije i ne može biti „sveto pismo“, tim prije kad se zna tko nam je to „podvalio“.

Sintagmu Domovinski rat 1991. izmislio je pok. Denis Kuljiš, koji je u Hrvatskoj vojsci bio svega dva dana. Prvi dan je došao, a drugi – otišao. Zbog toga je dobio i ponosno pokazivao iskaznicu hrvatskog branitelja!

Kuljiš je priznao da je to preveo s ruskog, i da je to prvi počeo promovirati Globus, a navodno se to dopalo i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

A da je Domovinski rat uistinu neprecizan, govori i podatak da u njemu ništa nije sadržano o karakteru rata u Hrvatskoj, među ostalim je svojedobno podsjetio i Vladimir Karabalić.

Čak se ni u Deklaraciji o Domovinskom ratu (Hrvatski sabor, 13. listopada 2000.) ne objašnjava što je to Domovinski rat, već se prije svega naglašava da je „Republika Hrvatska vodila pravedan i legitiman, obrambeni i osloboditeljski, a ne agresivni i osvajački rat prema bilo kome u kojem je branila svoj teritorij od velikosrpske agresije unutar međunarodno priznatih granica“. Također se dodaje da je „temeljna vrijednost Domovinskog rata uspostava i obrana državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske.“

Pa, ako je to tako, a jeste, onda tko osim Hrvata razumije što znači Domovinski rat?

Ne bi li bolje bilo da smo taj rat, tu agresiju jednostavno nazvali – Hrvatski obrambeni rat, Hrvatski rat protiv velikosrpske agresije, Hrvatski rat za neovisnost… ili bilo kako drugačije, jer bi time i svijetu poslali jasniju sliku što se to kod nas događalo od 1990.-1995.

Zanimljivo je da Srbi, koji su bili agresori na Republiku Hrvatsku i BiH, svoj rat nazivaju (i tako uče djecu u školi) Odbrambeno-otadžbinski, pa čak i ratom za nezavisnost!

Nu, ne trebamo smetnuti s uma da nam je naziv Domovinski rat donio  štete i na Haaškom sudu, jer su tamo to uglavnom  „prevodili“ kao – unutarnji građanski rat.

Zbog nepreciznog imena i hrvatska diplomacija u svijetu nažalost nije znala ili nije htjela točno objasniti što se to na ovim prostorima događalo, jel bio Domovinski rat ili – agresija?

Ali, ako se već  piše i govori o Domovinskom ratu, onda bi svakako  trebalo i moralo stajati i ovo: Hrvatski obrambeni Domovinski rat.

Mladen Pavković, 

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

Izvor: Dragovoljac.com/PDN/Foto:Dragovoljac.com

Izvorni autor: Mladen Pavković/UHBDR91

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.