Mladen Pavković: Ima li u ovoj državi tko je bogatstvo stekao po zakonu?

12.01.2022. 12:18:00

Svako malo u Hrvatskoj se pojavi neka nova afera vezana uz teški kriminal. Nema  i ne poštuje se presumpcija nevinosti pa se odmah brže-bolje osude pojedini ljudi, još i prije nego je optužnica potvrđena i na sudu. U tome posebnu ulogu igraju mediji i pojedini novinari. Nu, što je kriminal značajniji i veći teže se dolazi do presuda, a poglavito pravomoćnih (Tzv. Podravkina afera Spice imala je oko 50.000 stranica, da bi nakon niza godina suđenja i blaćenja u medijima akteri bili– oslobođeni).

Evo, samo što smo se nekoliko dana „odmorili“ od afere u kojoj je bio glavni Damir Polančec i koji je uspio dokazati svoju nevinost, pojedini mediji su već „okrenuli ploču“, pa ćemo se jedno vrijeme „zabavljati“ s novom aferom , aferom Hrvatske narodne banke. Naime, pojedini novinari tvrde, odnosno došli su do saznanja da je u posljednjih dvadeset godina  više od 40 zaposlenika Hrvatske narodne banke trgovalo  vrijednosnim papirima  banaka za čiji je nadzor  zadužen upravo HNB. Zabilježeno je ukupno više od 400 transakcija u vrijednosti većoj od deset milijuna kuna. Među onima  koji su na taj način nezakonito trgovali i stjecali nezakonitu dobit navodno se nalazi  i aktualni guverner Boris Vučić, aktualna zamjenica  guvernera  Sandra Švaljek, bivši viceguverneri i drugi.

Koliko je sve to točno, tek će vrijeme (istraga) pokazati, ali nije bilo informativnog programa ni ozbiljnog medija koji o tome nije dao informaciju.

Kad je u pitanju relativno veliki kriminal, osumnjičeni se, kao u ovom slučaju, istoga časa pozivaju u središnje informativne tv i radio emisije i slično, a novinari im odmah postavljaju pitanje- A, što vi mislite o tome, je li to istina ili laž, kleveta, osveta…?

I naravno osumnjičeni pred milijunskim auditorijom odmah sve opovrgavaju, čude se i manje-više pričaju ako je i bilo što, bilo je- po zakonu, dok se na isto pitanje pojedinci iz visokih državnih institucija „ne bi htjeli  miješati“, „ništa ne znaju“, kao što je u ovom slučaju govorio ministar financija.

S druge pak strane osumnjičene za sitni kriminal nitko nikoga ne pita, niti  mu još manje mediji daju priliku da se brani. Takve se odmah strpa najmanje na 30 dana u pritvor da ne bi ponovno „otuđili nekakve metle“, ili utjecali na svjedoke, da malo karikiramo.

E, a veliki kriminal, to treba dokazati, pa i godinama, jer nije lako „izračunati“ ako netko ima mjesečna primanja od recimo 10-15 tisuća kuna, a posjeduje vilu, stanove, skupi automobil, jahtu, odlazi na ljetovanje i skijanje, djeca mu se šeću i školuju po svijetu, organizira skupe zabave, a još prije recimo desetak godina nije imao ni deset posto od toga.

Kad se i uhvate takvi, onda se oni obični pravdaju da su  većinu toga „naslijedili“ pretežno od djeda ili bake, koji su već odavno „pod zemljom“, pa ih se ništa i ne može pitati o njihovu bogatstvu, kao danas ni Milana Bandića.

Mnogo se pisalo i o riječima koje je navodno svojedobno  izrekao hrvatski mučenik Bruno Bušić „Vidjet ćete kako tek naši kradu“ (navodno da je to prvi osmislio u knjizi „Imoćani“ Ante Matić).

E, sad kad sve to vidimo i kad smo se već dosta toga  naslušali i nagledali, trebalo bi još  samo  pitati one koji su dali svoje živote za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu – je li se nakon svega okreću u grobu, odnosno jesu li se za to borili?

Mladen Pavković

Izvorni autor: Mladen Pavković/PDN/Foto:Ilustracija

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.