Mladen Pavković: Kakva je to enciklopedija?

26.11.2022. 21:20:00

Kad je Miroslav Krleža bio zaposlen u Leksikografskom zavodu, koji danas nosi njegovo ime, bio je uvjeren da će leksikoni i enciklopedije ostati u povijesti, da se ono što je jednom tamo zapisano neće mijenjati, a kad tamo ove knjižurine već sada možete nabaviti na svakom malo većem sajmu po maloj, nikakvoj cijeni.

Naime, kao prvo, te su knjige u Krležino vrijeme, ali i poslije, pa može se reći sve do današnjih dana, uvijek na „liniji partije“, pa zvala se ona ovako ili onako.

Evo, uzet ćemo tek samo jedan mali primjer iz naše nedavne prošlosti.

Kad „točno“ želite znati (naučiti) što je primjerice Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i kako je nastalo, to možete pročitati u Hrvatskoj općoj enciklopediji (2009.) Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, koja se sastoji od desetak knjižurina.

Pa, evo kako je, nakon završetka Domovinskog rata, obrađena ova zanimljiva tema.

Na nekoliko stranica imate sve o jugoslavenskom zrakoplovstvu, a o ratnom hrvatskom – desetak rečenica.

Piše da se osamostaljenjem Hrvatske  ono „ponovno afirmiralo“ te da je „jedan od zrakoplovnih velikana iz novijega doba bio Rudolf Perešin (1958-95), hrv. pilot koji je u listopadu  1991. zrakoplovom  MIG-21 Jugoslavenske narodne armije prebjegao u Austriju, što je imalo znatan odjek u svjetskim medijima. Pristupivši  Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, poginuo je na borbenom letu za akcije „Bljesak“. Zatim se navodi da je danas Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana (HRZ i PZO) grana Oružanih snaga Republike Hrvatske, s osnovnom zadaćom osiguranja suverenosti hrv. Zračnog prostora te pružanje zrakoplovne  potpore drugim granama u provedbi  zadaća u združenim operacijama.

Još je tome dodana rečenica da se naše zrakoplovstvo sastoji od Zapovjedništva, zračne baze Pleso i Zemunik, središta za obuku…

I to je sve što čitatelji ove enciklopedije moraju i trebaju znati o Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu!?

Međutim, osim Rudolfa Perešina i neki drugi su piloti stigli iz JNA sa ratnim zrakoplovima, primjerice Danijel Borović, a neki su u vrijeme Domovinskoga rata položili i svoje živote na Oltar Domovine. O njima, kao i o istinskom stvaranju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva – ni riječi. Kakva je to enciklopedija? Nu, kad bi to bio jedini propust, to bi bilo jako dobro, ali i ove su knjižurine sastavljene i tiskane sve po onome – ovo hoćemo, ovo nećemo!

Žalosno je i to što kod leksikona i enciklopedija nema ispravaka, tako da do „vijeke vjekova“ ostane crno na bijelom samo ono – kako aga kaže!

Mladen Pavković

Izvorni autor: Mladen Pavković/UHBDR91/Foto:enciklopedija.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.