Mladen Pavković: Ne smeta njih „Jana“, već sve što je vezano uz Domovinski rat

08.01.2020. 14:40:00

Tv serija Antuna Vrdoljaka „General“, koja se  s iznimnim uspjehom prikazuje na HRT-u, od prvog je dana na meti nekoliko (!) „tv kritičara“ koji nemaju drugog posla, odnosno zadaće već da jedino pomno prate navodne greške.

Tako su u četvrtoj seriji uočili na cesti reklame neke robne kuće, koja navodno nije poslovala u Hrvatskoj u vrijeme Domovinskoga rata, a u petoj, koja je prikazana 6. siječnja 2019., opet isti uočavaju novu „senzacijonalnu“ grešku: General Janko Bobetko 1993. pije Janu koja postoji od 2002.! Čak su dali (portali Večernjeg lista, Telegrama...) i fotografiju iz serije, gdje se lijepo vidi mala plastična bočica, ali nigdje ne piše „Jana“, pa bi prije bilo da je čuveni general iz nje „gucnuo“ nešto oštro, a ne običnu vodu! U ovoj najnovijoj epizodi drugo nisu našli, ali i to je bilo dovoljno da neki od njih napišu i ovo: „Prve četiri epizode serije privukle su golemu pažnju zbog smiješne produkcije, a gledatelji i mediji redovito ističu urnebesnu glumu, nelogičnu priču i blesave greškice kojima „General“ obiluje. Nimalo iznenađujuće, i peta epizoda nastavila se u sličnom tonu“  (portal Telegram, 7.1.2019.).

Kao prvo, nije istina da su serije privukle golemu pažnju zbog smiješne produkcije, jer baš je u toj seriji i filmu malo što smiješno, tim prije što se istinski i ozbiljno bavi stvaranjem slobodne, samostalne i nezavisne hrvatske države. A grešaka, ako se to uopće i može tako zvati, ima u svakom filmskom i inom projektu (u kojim ih domaćem filmu, kazališnoj predstavi ili seriji nema?).

Prije bi bilo da se ti nazovi kritičari ne mogu pomiriti s filmom na temu hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata, s pobjedom hrvatskog naroda i vojske.

Dakle, toj šačici jadnih piskarala ne dopada se „General“, ali su primjerice i te kako bili oduševljeni filmom Vinka Brešana „Koja je ovo država?“, u kojem među ostalim (pazi sad ovo!) Hrvati iskopavaju lijes pokojnog predsjednika RH Franje Tuđmana, ali (da bude „ravnoteža“) i  lijes ratnog zločinca Slobodana Miloševića! Ti isti i slični „kritičari“ o tome su tada na veliko i naširoko pisali kako je riječ o „odličnom filmu“, kako je „Brešan opet pogodio temu“ i tome slično. Za takvu jadnu i žalosnu produkciju čak nije ni važno koliko košta, za razliku od ozbiljnih filmova o Domovinskome ratu, u kojima se samo traži igla u hrpi sijena!

Vrdoljakovog „Generala“ dosad je u kinima diljem Hrvatske pogledalo oko 100.000 gledatelja, a taj film  s velikim uspjehom zasad  je prikazan i u Australiji. To mu neće i ne mogu oprostiti.

Kakva „Jana“!

Nadalje, te iste „kritičare“ ne smetaju laži i falsifikati u „Dnevniku Diane Budisavljević“, a još manje pregršt glupih scena i dijaloga u filmu Šerbedžijinog, nažalost, nedarovitog sina Danila „Posljednji Srbin u Hrvatskoj“, gdje „zaražena voda pretvara Hrvate u zombije“. 

Čudno je također što nikoga ne diraju greške u brojnim partizanskim filmovima, što se ti isti kao „remek djelima“ dive filmovima poput „Mirko i Slavko“ ili „Boško Buha“.

Sve u svemu, s obzirom da neki u vrijeme prikazivanja tv serije „General“ na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) dobivaju osipe i  proljev, predlažemo da  za njih, „ekskluzivno“, u istom terminu HRT prikaže neke od filmova u kojima se veliča sve ono protiv čega smo se borili i zbog čega su tisuće ljudi dali svoje živote i zdravlje.

Mladen Pavković, 

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) 

Izvor: Dragovoljac.com/PDN

Izvorni autor: Mladen Pavković/UHBDR91

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.