Mladen Pavković: Nije bilo Pupovca, pa se u Pakracu „ništa“ nije ni dogodilo

04.03.2020. 09:46:00

Kad se u Brezovici nadomak Siska svake godine krajem lipnja  obilježava navodno osnivanje prvog antifašističkog odreda u propaloj Jugoslaviji, odnosno NOB-u, to izravno prenosi i Hrvatska radiotelevizija (HRT), a tom činu pridaje se i druga velika medijska pozornost.Poglavito se citiraju  i prazni i napuhani govori dr. Milorada Pupovca, kojem ovakvi i slični skupovi služe manje-više za njegovu promociju.

Međutim, u Pakracu se i ove godine tradicionalno (3.3.) obilježio početak hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata. Prema većini tzv. nacionalnih medija-kao da i nije. “Najviše“ o tome je objavio jedan tabloid (čak je donio i dvije fotografije!). Sve u svemu ukupno sedam (7) redaka. A tekst ide ovako: „Ulicama Pakraca jučer je prošla kolona branitelja, građana i uzvanika koji su „Mimohodom pobjednika“ obilježili 29. godišnjicu početka Domovinskog rata. Pobunjeni Srbi su 1. ožujka 1991. po do tada već oprobanom receptu, razoružali policajce iz PU Pakrac i zauzeli policijsku postaju no hrvatski policajci su se organizirali i uzvratili te je 2. ožujka počeo sukob. Na stranu Srba stala je JNA i tad je praktički počeo Domovinski rat“.

To je (pučkoškolski) članak, kakvi se inače pišu o obljetnicama iz Domovinskog rata, a vrlo su slični onima o „Mirku i Slavku“. 

Kad je počeo Domovinski rat u Pakracu, po tzv. hrvatskim člankopiscima i njihovim urednicima, očito da nije bilo junaka, kao što je recimo bio  Vlado Janić Capa kojeg  „slavimo“, jer su navodno on i njegovi drugari osnovali odred od nešto više od desetak boraca s ciljem da organiziraju diverzije po prugama, cestama i telefonskim stupovima.

O njima se uči i u školama, dok o borbama za Pakrac, Lipik i druge hrvatske krajeve, gotovo ništa. Hrvatski branitelji u Pakracu nisu organizirali diverzije niti se „pentrali“ po telefonskim stupovima, već su branili i obranili hrvatsku državu. Razlika je ko „nebo i zemlja“. Ali, s obzirom da tijekom obilježavanja početka Domovinskog rata u Pakracu nije bilo Pupovca, Stazića, Šerbedžije, ali ni Josipovića, Mesića i drugih „pomoz bog junaka“ to i nije nikakva vijest.

Sva sreća da su pojedini portali odlično popratili ovaj događaj, jer da još toga nije bilo i početak Domovinskoga rata prošao bi kao i voda ispod mosta! 

Mladen Pavković, 

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)

Izvor: Dragovoljac.com/Foto:Dragovoljac.com

Izvorni autor: Mladen Pavković/UHBDR91

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.