Mladen Pavković: Očekujemo da se ove godine i u Vukovaru počnu čitati imena stradalih u Domovinskom ratu

10.10.2019. 11:21:00

Svakim danom nas je sve manje.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved  je iznio podatak da je od Domovinskoga rata dosad umrlo 61.509  hrvatskih branitelja. Može li gore?

Također je rekao da status  branitelja u Hrvatskoj danas imaju 438.262 osobe, da ih je u ratu poginulo 8.397, da se još 437 vode kao nestali, a da je Hrvatsku branilo ukupno 508.605 branitelja.

Netko će možebitno kazati da ih je bilo relativno puno. A mi bi pitali: a gdje ste bili svi vi ostali, koji ste mogli, a niste ni jedan  dan obukli časnu odoru Hrvatske vojske ili policije, odnosno niste čak ni pomagali u stvaranju hrvatske države?

Inače, godinama smo se borili da se prigodom svake obljetnice iz hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata  čitaju imena stradalih. 

U tome smo uspjeli, ali...

Jedino se zasad imena stradalih nisu čitala 18. studenoga u Vukovaru. Predlagali smo, kao što  predlažemo i sada. Prije službene komemoracije u vukovarskoj bolnici trebaju se čitati imena svih stradalih u Gradu Vukovaru!

Popis  postoji, a zasad se nalazi u dvorištu Pastoralnog centra sv. Bone kraj crkve sv. Filipa i Jakova. Imena stradalih, njih  2.217. ispisan je na pločama – da se ne zaborave.

Očekujemo da ćemo njihova imena čuti i 18. studenoga.

Prva bi trebala početi čitati imena predsjednica Republike, a za njom predsjednik Sabora, Vlade, pa svi ostali.

Nije dovoljno samo reći broj stradalih, jer brojke se nisu borile za slobodnu, samostalnu i nezavisnu hrvatsku državu.

I još nešto: na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru postavljena su 938 bijelih križeva. Na tom mjestu bila je najveća masovna grobnica.

Predlažemo da se i tamo, na groblju, čitaju imena, da se zna za koga su postavljeni ti križevi, i od čije su ruke stradali svi ti nevini ljudi.

Na potezu su vukovarski branitelji, ali i Grad Vukovar.

Imena stradalih moraju se čuti i zvoniti i „tamo daleko“...

Da se ne zaborave.

Mladen Pavković, 

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

Izvor: Dragovoljac.com/PDN

Izvorni autor: Mladen Pavković/UHBDR91

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.