Mladen Pavković: Šerbedžija, u kojem „regionu“ ti to živiš?

28.08.2023. 09:10:00

Više nema Jugoslavije, ali neki poput navodnog ratnog dezertera koji vodi teatar pod nazivom Ulysses  na Brijunima neprestano Hrvatsku trpa u nekakvu – regiju. Riječ je o Šerbedžiji, koji je, zajedno sa svojim suradnicima,  čak ovo ljeto organizirao i gostovanje kazališta „iz zemalja regije“, a to su za njega: Hrvatska, BiH, Srbija, Makedonija, Crna Gora i Slovenija, dok je sjedište regije – Beograd!

Kod Šerbedžije gostuje i „bosanski“ teatar!

Otkako je nestalo Jugoslavije, odmah nakon smrti prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja RH dr. Franje Tuđmana sve se češće čuje da „živimo u regionu“, što je još jedno zlo na koje nas privikavaju.

Šerbedžija, Pupovac, Pusić, Teršelić, Jakovina, Klasić i brojni drugi, poput novinara u propagandnom srpskom biltenu Novosti, gotovo nikada ne koriste imenicu „Hrvatska“, već se opredjeljuju za „zemlju“, „pokrajinu“….

 Kad se pak i u informativnim emisijama HRT-a izvještava recimo koliko je turista  i vozila došlo i ušlo u Hrvatsku, obično se kaže da je „u zemlju ušlo i iz zemlje izašlo“.

Riječ „Hrvatska“ se teško čuje i od članova SDP-a, ali i pojedinih pripadnika ostalih političkih stranaka,  koji nam sve više tumače (pa čak i u Hrvatskom saboru) „što se događa u regionu“, kao da je 15 tisuća Hrvata dalo život da se propala Jugoslavija pretvori u ovo drugo!

Stoga, utrpavati Hrvate u nekakvu regiju ili regionizam za nas je još jedna uvreda ili bolje rečeno veliko zlo koje iz toga proizlazi. A neki u to ulaze kao guske u maglu!

Kad ste recimo čuli da je Ulysses hrvatsko kazalište ili da je Šerbedžija hrvatski dramski umjetnik?  Riječ je dakako o jugoslavenskom teatru i jugoslavenskom glumcu, ali oni ne žele da ih se naziva ni „hrvatskim“ već – regionalnim!

Sve, samo Hrvatsku – ne!

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)

Izvorni autor: Mladen Pavković/UHBDR91/Foto:screenshot/youtube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.