Mladen Pavković: Tražimo postavljanje spomen ploče u središtu Banja Luke - Da se ne zaboravi!

10.01.2022. 13:13:00

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91.(UHBDR91.) šokirana je viješću da je u središtu Banja Luke (Republika Srpska) gradonačelnik ovoga grada Draško Stanivuković (9. siječnja 2022.) otkrio spomen ploču jednom od najvećih ratnih zločinaca tijekom velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku, majoru zločinačke JNA Milanu Tepiću, koji je 1991. kod Bjelovara raznio sebe i skladište oružja Barutana, kojom prigodom su stradali brojni nevini Hrvati, ali i veliki broj obiteljskih i inih kuća u ovome gradu.

Stoga je UHBDR91. uputila dopis gradonačelniku Banja Luke Drašku Stanivukoviću  da im  dozvoli da također u središtu ovoga grada postave spomen ploču na sjećanje  svim hrvatskim  poginulim, ranjenim i nestalim osobama tijekom hrvatskog Domovinskoga rata, a poglavito žrtvama srpskog terora u Bosanskoj Posavini, iz koje je samo tijekom 1992. protjerano oko 200.000 Hrvata, od koji su se dosad u svoje domove vratili  njih tek nešto oko deset posto, uglavnom starijih i nemoćnih.

Otkrivanje ove spomen ploče imalo bi za cilj  osim sjećanja i poruku -da se više nikada i nigdje ne ponovi zlodjelo kakvo je doživjelo na desetine tisuća hrvatskog i bošnjačkog naroda.

Tijekom listopada 1992. na ovim je prostorima bio jedan od najvećih egzodusa nevinog stanovništva, što se ne može i neće nikada zaboraviti.

Inače, ovo nije prvi put da se ratnom zločincu Tepiću, kojeg su Srbi proglasili i „posljednjim narodnim herojem“, odaju nezaslužene počasti – spomenici, imena ulica i trgova i drugo.

U povodu  još jedne srpske provokacije, očekujemo da će se vrlo brzo javiti i predsjednik RH Zoran Milanović, koji je svojedobno za spomen ploču HOS-ovaca izjavio da je „treba baciti“ i oštro osuditi ovaj čin, te da će to učiniti i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Vlada RH, Ministarstvo hrvatskih branitelja, ali i predstavnici Hrvatskog generalskog zbora (HGZ)..

Također se nadamo da osuda ne će izostati ni od Milorada Pupovca, Teršelič, Stanimirovića, Puhovskog, Čička (HHO), bivših boraca Narodno-oslobodilačkog rata, Peđe Grbina, predsjednika SDP-a, gradonačelnika Grada Zagreba  i ostalih koji svako malo dižu „dreku“ kad Hrvati obilježavaju pobjedu u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu.

Mladen Pavković,

predsjednik UHBDR91.

Izvorni autor: Mladen Pavković/PDN/Foto:Željko Horvat/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.