Mladen Pavković: Za srpski tjednik ima novaca, a hrvatski se marginaliziraju

30.04.2020. 09:21:00

Većina hrvatskih medija, poglavito, Hrvatsko slovo, Hrvatski tjednik, Vijenac, ali i brojni portali, jedva preživljavaju, bore se za svaku kunu, dok s druge pak strane često se pitamo kako Novosti, „samostalni“ srpski tjednik, koji redovito izlazi pod okriljem Srpskog narodnog vijeća (SNV), svaki se petak bez problema pojavi na kioscima, a autori koji u njemu pišu i surađuju primaju velike honorare?

To tim prije što se te novine prodaju u nešto malo više primjeraka nego što svi njihovi suradnici imaju članova obitelji. Razlog je vrlo jednostavan – plaća ih Republika Hrvatska.

Naime, svake godine, pa tako i ove, taj će mizerni tjednik, u kojem se iz broja u brojblati sve što hrvatski diše,  iz Državnog proračuna Republike Hrvatske, a po odluci Savjeta za nacionalne manjine, za 52 broja primiti ukupno 3.600.000 kuna! Nu, to nije sve. U sklopu ovog biltena objavljuje se na nekoliko stranica i podlistak „Privrednik“, a za to će hrvatska država platiti još – 250.000 kuna!

Srpske Novosti se navodno tiskaju u 6500 primjeraka (sic!), a na pojedinim novinskim kioscima (većini) obično ih možete vidjeti 2-3. Neki prodavači su nam u šali rekli da više vraćaju tih novina nego što ih primaju! (Što nažalost nije daleko od istine).

Srpsko narodno vijeće ove će godine (kao uostalom i svake) dobiti dotaciju i za tzv. kulturne manifestacije (?), među kojima su Dan proboja logoraša iz Jasenovca (80.000), Dan ustanka u Srbu (100.000), Dan sjećanja na Jadovno1941. (70.000) i da ne nabrajamo druge.

Ove godine na Danu logoraša iz Jasenovca bilo je nazočno tek nekoliko članova SNV,pabiitekakotrebaliznati što toondakošta-80.000kuna?

Vjerojatno su za obilježavanje toga dana ništa manje  dobili i „antifašisti“ i nekolicina drugih koji su se tamo našli, kad je trenutni predsjednik države izjavio da spomen ploču stradalim HOS-ovcima treba negdje baciti.

Bilo bi dobro znati, odnosno  da nam netko odgovori: koliko novaca primaju za objavljivanje svojih novina Hrvati u Srbiji? Također nas zanima: je li srpska država i Hrvatima u Srbiji barem s jednim eurom plaća troškove obilježavanja pojedinih manifestacija, koje se tiču sjećanja na srpsku agresiju u Domovinskom ratu?

Sve u svemu, iz svih hrvatskih državnih fondova se  srpskoj manjini ili bolje rečeno „Miloradu Pupovcu“ najviše izdvaja novaca, a bez obzira na to, gle čuda, najviše je u Hrvatskoj nezadovoljna baš ta manjina!?

Mladen Pavković

Izvor: Dragovoljac.com/PDN/Foto:Dragovoljac.com

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.