MOBILNO, JEFTINO I UČINKOVITO Ukrajinci će uskoro postati prvi korisnici sustava Vampire u svijetu - donosimo njegove karakteristike

10.01.2023. 18:56:00

Pentagon je ovih dana dogovorio s američkom tvrtkom L3Harris isporuku 14 sustava Vampire za Ukrajinu. Očekuje se da će joj novi sustav pomoći da značajno ojača protuzračnu obranu i zaštiti civilnu infrastrukturu, a tportal donosi više o tom najnovijem mobilnom raketnom sustavu

Tvrtka L3Harris objavila je na svojim službenim stranicama da je s američkim ministarstvom obrane dogovorila isporuku 14 raketnih sustava Vampire po cijeni od 40 milijuna dolara, a Pentagon će ih u predstojećem razdoblju isporučiti Ukrajini. Prema navodima proizvođača, sustav Vampire omogućit će ukrajinskim kopnenim snagama otkrivanje i obaranje neprijateljskih bespilotnih letjelica, kao i gađanje pojedinih protivničkih kopnenih ciljeva poput lakih vojnih vozila.

Prema postignutom sporazumu, L3Harris će instalirati sustave Vampire na vozila koja će osigurati američka vlada. Ugovor predviđa isporuku četiri sustava do sredine 2023. godine i još njih 10 do kraja tekuće godine. Riječ je o dijelu američkog paketa međunarodne vojne pomoći u okviru Inicijative za sigurnosnu pomoć Ukrajini, a vrijednog tri milijarde dolara.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Defense updates

Proizvođač je još u travnju prošle godine poslao Pentagonu uzorak ovog oružja čije je terensko testiranje započelo 2021. godine, a godinu kasnije nastavljeno je ispitivanje raspona ciljeva i njegove ukupne pouzdanosti. Riječ je o sustavu koji je dizajniran tako da svojim pristupačnim modularnim rješenjima i otvorenom arhitekturom dodatno naoruža netaktička vozila. Za instalaciju su potrebne dvije osobe te za otprilike dva sata mogu upogoniti Vampire koristeći alat koji dolazi u prijenosnom paletiziranom paketu, a može se vrlo lako konfigurirati za ispunjavanje specifičnih korisničkih zahtjeva.

Vampire integrira optičko-elektronički sustav WESCAM MX-10 s termovizijskim i TV kamerama, odgovoran za otkrivanje i navođenje cilja, te lanser četiriju vođenih projektila tipa AGR-20, što je ustvari konverzija nevođenog projektila Hydra kalibra 70 milimetara. Pritom koristi napredan precizni sustav za uništavanje meta, tzv. APKWS, zapravo sustav laserskog navođenja, a u postizanju preciznosti pomaže i neovisni stabilizirani nišanski sustav pružajući dodatne mogućnosti u obavještajnim, nadzornim i izviđačkim operacijama.

Vampire koristi optičko-senzorski sustav WESCAM MX-10

Vampire koristi optičko-senzorski sustav WESCAM MX-10

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: L3Harris

Cijena ovog malog kinetičkog sustava za obaranje dronova po komadu stoji 27.000 dolara, što je znatno jeftinije od drugih kopnenih obrambenih sustava, a ukrajinska vojska će biti prvi korisnik Vampirea u svijetu.

Izvor: tportal.hr/Foto: L3Harris fah

Izvorni autor: Vanja Majetić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.