Mobitelom traže - kako do najbliže plaže?

01.04.2021. 08:26:00

Gdje je najbliža plaža? - pitanje je to koje turisti najčešće postavljaju. Potvrdilo je to i istraživanje. U nadi da ćemo i ovo ljeto imati što više takvih upita, sezonu dočekujemo spremni, s rješenjem na dlanu - aplikacijom za pronalazak najbliže plaže, koja je nastala u kreativnoj Grepinoj radionici.

- Preko 15 godina sam u turizmu, posljednjih 10 godina sam u IT sektoru prvenstveno zbog poboljšanja vlastitog biznisa i pronalazaka digitalnih rješenja problema, objašnjava Dejan Grepo, IT stručnjak.

- Što se tiče turizma napravio sam dosta web i mobilnih aplikacija kao digitalnih turističkih vodiča, taxi usluge, digitalne recepcije hotela koju gosti koriste 24 h putem tableta u apartmanima, dodaje.

Grepe se po dobru sjećamo u vrijeme karantene otoka Brača, na početku pandemije, kada je svojim volonterskim rješenjem pomogao Civilnoj zaštiti u sustavu brodskog prometa za najfrekventniju liniju Split-Supetar.

Vrijeme korona krize građanima je olakšao pokrenuvši besplatnu aplikaciju OPG to Go, i on line tržnicu koja i danas radi.

Mladi IT stručnjak iz Splita, koji je već dobro poznat po traganjima za digitalnim rješenjima brojnih problema, zasićen klasičnim pitanjima turista "gdje je plaža" ponudio je odgovor u obliku nove mobilne aplikaciju "Playa beach finder".

- Riječ je o mobilnoj aplikaciji koja služi za digitalizaciju plaža. S njom smo digitalizirali već preko 15 posto svih plaža u Hrvatskoj, oko 300 lokacija. Prema hrvatskom registru plaža postoji oko 1600 lokacija, a prema našem detaljnom istraživanju ta brojka je u stvarnosti 3 do 4 puta veća. Po tome smo u samom vrhu u Europi i svijetu, kaže Grepo, autor aplikacije "Playa - Beach Finder". Virtualni obilazak plaža dodatna je promidžba hrvatskom turizmu. Aplikacija se preuzima besplatno, radi u takozvanom off modu, ne trošeći internet. Ne samo što korisnike navodi do njima najbliže plaže, ili neke druge odabrane, ona daje i pregršt informacija, novitete, vremensku prognozu.

Pa i priliku da gost ostavi svoje ocjene i dojmove o plaži, što bi trebalo pomoći idućim posjetiteljima. Zaplovila je već u svijet. Preuzeta je na svim kontinentima, točnije u 47 država diljem svijeta na 1.900 mobilnih uređaja, za sada.

- Postoji interes i za međunarodno tržište jer strani mediji počeli prenositi vijest, kaže Dejan.

Aplikacija nastaje u suradnji s turističkim zajednicama. One daju popise plaža, a zauzvrat dobivaju izravnu komunikaciju s gostom, i priliku za smanjenje troška tiskanja papirnatih mapa.

- Aplikacijom dobivamo ne samo sadržaj i informacije o našim plažama nego i navigacijska uputstva kako do tih plaža doći. Time ćemo smanjiti upotrebu tiskanih materijala, a naši gosti i građani će i dalje imati informacije kako doći do plaža i posjetiti sadržaje koje žele putem mobilnih aplikacije, kaže Alaijana Vukšić, direktorica TZ Split.

Plaže i aplikaciju za do njih imamo, još samo da pandemija uplovi u mirnije vode, pa da bude i turista koji će se njome koristiti.

Izvor: HRT

Izvorni autor: HRT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.