Moguća grmljavina, pljuskovi, ali i jače oluje: Pogledajte što se događa s vremenom

23.06.2024. 10:18:00

Iza nas je prvi toplinski val ove godine, a sada nas očekuje svježije i nestabilnije razdoblje s lokalnim pljuskovima i grmljavinom svaki dan, a moguće su i jače oluje. Umjeren sjeveroistočni vjetar donijet će olakšanje od sparine u nadolazećim danima, s temperaturama od 26 do 29 stupnjeva.

Na moru će također biti ugodnije, s nižim temperaturama i povremenim pljuskovima uz grmljavinu i umjeren sjeverozapadni vjetar od utorka. Povećana je vjerojatnost pljuskova na sjevernom Jadranu već u ponedjeljak, kada će puhati jaka bura. U nedjelju će biti puno sunčanog vremena, a u Dalmaciji će se zadržati ljetna vrućina.

Foto: DHMZ

“Nakon sparnog i neuobičajeno toplog subotnjeg jutra, umjeren i jak sjeverni vjetar donio je olakšanje na sjever zemlje, gdje je poslijepodne izmjereno samo 25 stupnjeva. Vrućina se zadržala u južnijim predjelima i na istoku. Hladniji zrak destabilizirao je atmosferu te je na granici dviju zračnih masa bilo jačeg razvoja oblaka i grmljavinskih pljuskova. A jako nevrijeme s tučom zahvatilo je istok zemlje”, rekao je Tomislav Hojsak, dipl. ing.

U nedjelju će u Ligurskom moru nastati plitka ciklona. No dotok nestabilnog zraka podržavat će visinski vrtlog nad njom, koji će se u blizini zadržavati i idući tjedan.

Stoga sutra na istoku djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom. Malo kiše moguće je tijekom noći, a u drugom dijelu dana rast će vjerojatnost za izražene pljuskove. Uz slab do umjeren sjeverni vjetar i dnevnu temperaturu od 28 do 30 stupnjeva ipak će se lakše disati.

Vjerojatnost za pljuskove

U oblačnijim i svježijim središnjim predjelima vjerojatnost za pljuskove je manja. No u drugom dijelu dana ne može se isključiti izraženi pljusak na jugu i istoku i jugu tog područja. Puhat će umjeren do jak sjeveroistočni vjetar.

Uz promjenljivu naoblaku pljusak je moguć i na zapadu, ponajprije u gorju, dok je vjerojatnost znatno manja, ali ne i zanemariva na sjevernom Jadranu. Puhat će umjeren sjeveroistočni vjetar, na moru će jačati bura, pa će navečer pod Velebitom biti i olujnih udara. Dnevna temperatura u gorju niža od 25, a na moru između 28 i 30.

U Dalmaciji pretežno sunčano i suho. Navečer na sjeveru više oblaka i jačanje bure. Veći dio dana puhat će maestral i jugozapadni vjetar, uz malo i umjereno valovito more. Temperatura će porasti na vrućih 31 do 34 stupnja.

I na jugu pretežno sunčano, poslijepodne uz umjeren vjetar s mora i malo jači sjeverozapadnjak na otvorenom. Jutro toplo uz 21 do 24 stupnja, poslijepodne vruće – od 32 do 34.”, piše HRT.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: I.G./Foto: X

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.