MOLIO JE ZA ŽIVOT, ALI ARKANOVCI SU GA UBILI! Fotograf: ‘Nisam mu mogao pomoći’

02.04.2021. 21:31:00

BIJELJINA

Na današnji dan 1992. u BiH je počeo rat. I točno na današnji dan, Arkan je sa svojim “Tigrovima” nahrupio u Bijeljinu u kojem su počinili zločin nad civilima kakav se ne pamti.

AUTOR: Snježana Vučković/Dnevno.hr

Krvavi dan u Bijeljini

Bošnjaci iz toga grada, potpuno nespremni na krvavi događaj i bez ikakvih najava i crnih slutnji, 02. travnja 1992. krenuli su na posao, a njihova djeca u školu. Istoga dana, u Bijeljini se našao i jedan od najcijenjenijih svjetskih fotografa Ron Haviv koji također nije slutio da će upravo toga dana ovjekovječiti masakr sasvim slučajno odabranih civila, a čije će fotografije obići svijet.

Haviv, koji je tražio osobno od Arkana da prati njegove vojnike u pohodu, osim fotografije na kojoj jedan pripadnik Tigrova nogom šuta već ubijenu ženu, imao je tu nesreću i da svjedoči odvođenju Hajrusha Ziberija (24), Albanca koji je bio zaposlen u Bijeljini i koji se oženio tri mjeseca prije nego što je ubijen. Nesretni mladić toga je jutra krenuo na posao, no nije nikada došao na odredište.

Associated Press/Twitter
“Molio je za pomoć”

“Sreo sam ga u bijeljinskoj džamiji. Tigrovi su mi ga pokazali, rekli mi da je kosovski Albanac i pokazali mi njegovu osobnu kartu. Nakon što su ubili četiri civila, iz džamije su izveli Hajrusha i vodili ga prema njihovom sjedištu. Arkanovi Tigrovi sa ga gurnuli prema zemlji i tad sam ga fotografirao. Podigao je ruku i gledao u mene tražeći pomoć. Vojnici su u rukama držali nekoliko pištolja tvrdeći da su pripadali Hajrushu i da su ga zbog toga uhitili”, prisjetio se Haviv za Klix.ba.

Nakon što su ga uveli u kuću gdje je bilo sjedište Arkanovih Tigrova, Hajrush je uspio izaći kroz prozor.

“Stajao mi je pred nogama. Tigrovi su ga poljevali vodom i govorili kako ga krste. Nakon toga su ga ponovo odveli u kuću”, kaže američki fotograf čije su fotografije etničkog čišćenja iz Bijeljine obišle svijet i koje su korištene u Haškom tribunalu.

Tijelo pronađeno u Savi

“Fotografija i moja nemogućnost da mu pomognem proganjaju me do danas. Saznanje o njemu i njegovoj obitelji podsjećaju me na to koliko je rat bio nepotreban. U ovom trenutku moje misli su sa njegovom obitelji kao i svima onima koji su izgubili nekoga u ratu”. kazao je nagrađivani fotoreporter.

Hajrushevo tijelo pronađeno je u Savi 4. svibnja 1992. godine. Pokopan je kao N. N. osoba. DNK analizom je identificiran u Visokom, nakon čega su njegovi posmrtni ostaci prebačeni u njegovo rodno selo u Makedoniji 19. rujna 2004. godine gdje je i sahranjen.

Mezar u selu Lakarci kod Skoplja/Klix.ba

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto: Ron Haviv

Izvorni autor: Snježana Vučković/Dnevno.hr

Autor: