Molitveni maraton s Papom Franjom iz Međugorja za prestanak pandemije

16.05.2021. 13:33:00

Krunicu iz Župe sv. Jakova u Međugorju predmolili su 15. svibnja provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko i apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto, prenosi Radio Mir Međugorje.

U asistenciji su bili novaci Hercegovačke franjevačke provincije, krunicu su molili župljani župe Međugorje, a pjevanje je predvodio Veliki mješoviti zbor Kraljica mira Međugorje. Molitva krunice prenosila se izravno na službenim kanalima Svete Stolice.

Provincijal Šteko na početku molitve krunice istaknuo je „Draga braćo i sestre, vrijeme pandemije duboko je utjecalo na naš život. Ova kušnja prilika je za svjedočanstvo naše vjere, kao i prigoda hraniti nadu i činiti čine ljubavi kroz tjelesna i duhovna djela milosrđa.

U ovom iskustvu osjećamo se kao prva kršćanska zajednica, koju tekst Djela apostolskih opisuje prekrasnim izrazom: ‘A Crkva se svesrdno moljaše Bogu za njega.’ (Dj 12,5) Tako i mi u ovom mjesecu svibnju, u zajedništvu sa Svetim Ocem, želimo svesrdno moliti Boga da usliši naša prošnje za kraj pandemije.

Na poseban način danas, iz ove Župe sv. Jakova, u izostanku apostolskog vizitatora Henryka Hosera zbog zdravstvenih razloga, želimo s apostolskim nuncijem u BiH nadbiskupom Luigijem Pezzutom moliti za migrante, za sve one koji su ostavili svoju vlastiti zemlju, dom, obitelji u potrazi za sigurnošću.

Ovo svijetlo, zapaljeno na svjetiljci koja gori ispred Gospina kipa, ovdje u našoj crkvi, neka rasvijetli i preobrazi ovaj trenutak tame u zoru nove svjetlosti”.

Papinsko vijeće za promicanje nove evangelizacije kroz svibanj je organiziralo „molitveni maraton“ krunice iz 30 svetišta i mjesta molitve iz cijeloga svijeta, među kojima je i Međugorje, za prestanak pandemije. Inicijativa pod geslom „Crkva se svesrdno moljaše Bogu“ (Dj 12,5) uključuje svakodnevnu molitvu u svetištima diljem svijeta koja su tako postali promicatelji molitve krunice među vjernicima, obiteljima i zajednicama. Papa je u subotu 1. svibnja započeo molitveni maraton u vatikanskoj bazilici te će ga i završiti u ponedjeljak 31. svibnja u Vatikanskim vrtovima.

U Međugorju su se molila slavna otajstva Gospine krunice, a prije svakog otajstva čitan je dio iz Svetog pisma i odlomak iz pisma pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica od 27. rujna 2020. Molilo se za braću i sestre koje su rat, siromaštvo i nužda nagnali da napuste svoje domove i svoje zemlje te su se kao izbjeglice zaputili prema sigurnijim mjestima: da unutar Crkve pronađu utočište dostojno za svakako čovjeka; za sve ljude, napose kršćane, da u buci i količini informacija ne zaborave čuti vapaj svih onih koji pate, raseljenih osoba, svih onih koji su u potrebi; za liječnike, medicinske sestre i tehničare.

Da se ne umore svojim primjerom svjedočiti evanđeoski smisao služenja bolesnima i najpotrebnijima; za Papu, biskupe, svećenike, redovnike i redovnice: da u teškim trenucima čovječanstva uvijek budu svjedoci neizmjerne Božje ljubavi i milosrđa, te nosioci nade svim ljudima, te da po doticaju Božje milosti budemo spremni na međusobnu ljubav, odgovornost i suradnju u sprječavanju pandemije koronavirusa.

Prije završnog blagoslova nuncija Pezzuta provincijal Šteko kazao je kako se „u sadašnjoj dramatičnoj situaciji, punoj patnje i tjeskobe koja je zavila cijeli svijet, utječemo Tebi, Majko Božja i Majko naša, Kraljice mira”.

„O Djevice Marijo, svrni svoje milostive oči na nas u ovoj pandemiji koronavirusa i utješi one koji su izgubljeni i plaču za svojim dragim pokojnicima. Podrži one koji su tjeskobni za svoje bolesne, a ne mogu im biti u blizini. Ulij povjerenje onima koji su zabrinuti zbog nesigurne budućnosti i posljedica na gospodarstvo i posao. Majko Božja i Majko naša, usrdno moli za nas Boga, Oca milosrđa, da se ova teška kušnja završi i da se vrati obzor nade i mira. Kao u Kani, posreduj kod svoga Sina Isusa, tražeći od Njega da utješi obitelji bolesnih i žrtava, i da im otvori srce za povjerenje.

Zaštiti liječnike, medicinske sestre, zdravstveno osoblje i volontere, koji su na prvoj crti bojišnice u ovom izvanrednom stanju i riskiraju svoje živote da bi spasili druge živote. Prati njihov napor i daj im snagu, dobrotu i zdravlje. Budi pored onih koji danju i noću pomažu bolesnicima: svećenicima i posvećenim osobama, koji pastoralnom brigom i evanđeoskom predanošću nastoje svima pomoći i podupirati ih. Djevice Presveta, rasvijetli umove muškaraca i žena znanstvenika, kako bi pronašli prava rješenja za pobijediti bolest”, zaključio je fra Miljenko Šteko, a potom je nuncij Pezzuto udijelio svoj blagoslov i započeo misno slavlje. (IKA)

Foto: IKA

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto: IKA

Izvorni autor: IKA/Kamenjar.com

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.