MORH demantira stručnjake iz Vučetića: ‘U dronu je bila bomba, pronađeni su dijelovi i upaljač‘

23.03.2022. 10:42:00

 

Za vojne istražitelje nema ni sumnje da je pri udaru drona u zemlju bomba eksplodirala.

U dronu koji je pao u Zagrebu bila je bomba. Pronađeni su njeni dijelovi i upaljač. To je neosporno, neslužbeno saznajemo u Ministarstvu obrane.

Bez obzira na neslužbene informacije da su stručnjaci Centra za kriminalistička vještačenja 'Ivan Vučetić", analizirajući dijelove pale letjelice, navodno utvrdili kako na njima nema tragova eksploziva, u MORH-u ne odstupaju od dosad izrečenih tvrdnji da je bomba bila u letjelici.

Također nam je neslužbeno potvrđeno kako je u dronu bila sovjetska bomba FAB 100-120 teška 120 kilograma i napunjena s 40 kilograma eksploziva, što je Jutarnji prvi objavio prije deset dana. Prije nekoliko dana premijer Andrej Plenković javnosti je pokazao fotografiju fragmenata za koje je ustvrdio da su dijelovi bombe, no vještaci za naoružanje i eksplozive tada, na osnovu fotografije, nisu mogli za Jutarnji list potvrditi da je zaista riječ o dijelovima bombe.

Za vojne istražitelje nema ni sumnje da je pri udaru drona u zemlju bomba eksplodirala. Naši sugovornici tvrde kako je sada na stručnjacima Centra da objasne kako je moguće da na dijelovima letjelice koju su analizirali nisu pronađeni tragovi eksploziva. Tim prije što je letjelica opremljena i sustavom za samouništenje koji sadrži manju količinu eksploziva a prema ovim informacijama ni tragovi tog eksploziva nisu pronađeni na analiziranim dijelovima letjelice.

Da je nalaz Centra u suprotnosti s onim što su dosad tvrdili u MORH-u i Vladi jučer je prvi dao naslutiti predsjednik Zoran Milanović, koji je zatražio da se objavi što su istražitelji otkrili na tragovima s mjesta nesreće.

"Gdje je nalaz Centra za kriminalistička vještačenja 'Ivan Vučetić' u kojem se to kiseli nekoliko dana? S obzirom na to da se o toj istrazi priča kao o javnom dobru, kad već ljudima pokazujemo krhotine tog drona, da vidimo kakav je stvaran forenzički i kemijski nalaz uzoraka koji su izuzeti'', poručio je predsjednik.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Fah

Izvorni autor: Krešimir Žabec

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.