Mostar: Na čak 70 biračkih mjesta ponovno će se brojati glasovi. “Na potezu nadležni organi”

22.12.2020. 11:43:00

Kako su fiktivno prijavljeni stekli pravo glasa?...

Član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Vlado Rogić pojasnio je, za Hrvatski Medijski Servis, zbog čega je ova institucija donijela naredbu o ponovnom brojanju glasova na čak 70, od ukupno 150 biračkih mjesta u Mostaru…

“Razlog je vrlo jednostavan. Kada se matematički i logički ne poklapaju određeni podatci koji se s obrazaca unose u našu aplikaciju, aplikacija ih jednostavno ne prihvaća. To se dogodilo u ovom slučaju”, kazao je Rogić, ilustrirajući to jednim primjerom.

“Na jednom biračkom mjestu na gradskom području Jugozapad Mario Kordić, nositelj Gradske liste HDZ BIH je dobio 140 glasova, a HDZ BiH ni jedan glas. To naprosto nije moguće, jer kada birač stavi križić ispred imena kandidata, automatski je dao glas i stranci čiji je on kandidat”, pojasnio je Rogić.

Član SIP-a kazao je, za HMS, da i njemu nije jasno kako su se pojavile pogrješke na tolikom broju biračkih mjesta – je li to zbog neznanja ili je nešto drugo u pitanju.

Rogić kaže kako će se u utorak svi glasački listići ponovno brojati u Mostaru, u prisustvu promatrača, te da za taj posao Gradsko izborno povjerenstvo Mostar treba angažirati iskusnije i stručnije osoblje.

“Nakon što se utvrdi gdje su nepravilnosti, one će se ispraviti, unijeti u obrasce i u našu aplikaciju, i to će biti svima dostupno”, kazao je Rogić.

Podsjetimo, nakon nedjeljnih izbora, održanih prvi put nakon 12 godina za Gradsko vijeće Mostara, Hrvatski Narodni Sabor BiH, u ponedjeljak je uputio pismo međunarodnim dužnosnicima u BiH izražavajući sumnju i izborni inženjering i malverzacije prije, tekom izbornog dana, ali i tijekom prebrojavanja glasova, s nedjelje na ponedjeljak.

Što će se dogoditi ako su birači iz istočnog Mostara, uistinu, fiktivno prijavljivani u zapadni?

Hrvatski Narodni Sabor BiH, krovna hrvatska politička organizacija, optužila je uoči izbora bošnjačke političke strukture za izborni inženjering. Naveli su kako se na biračkim popisima u većinski hrvatskom gradskom području Jug, nalaze osobe, njih najmanje 300 iz istočnog dijela Mostara, koje su nakon 20. kolovoza, odnosno zaključenja preliminarnog biračkog popisa, fiktivno prijavljene u naselja Gubavica, Buna i druga koja se nalazi u GP Jug. HNS je obznanio i inicijale nekolicine njih, tvrdeći da imaju dokaze o fiktivnim prijavama prebivališta i za ostale fiktivno prijavljene u zapadni dio Mostara, navodi HMS.

Iz većinski hrvatskog gradskog područja Jug, koje obuhvaća južna mostarska gradska područja biraju se dva vijećnika, a prema privremenim neslužbenim rezultatima nedjeljnih izbora u Mostara jednog vijećnika imat će koalicija koju predvodi SDA.

Fiktivne prijave

Tih 300, kako tvrdi HNS BiH, fiktivno prijavljenih osoba s pravom glasa iz istočnog dijela grada, uistinu su mogli presudit u dobivanju mandata SDA, i u konačnici odlučiti tko će biti novi gradonačelnik Mostara. Naime, izborni rezultati pokazuju da bi SDA-ovoj “Koalicija za Mostar” bez birača sa, ako se navodi HNS pokažu točnim, fiktivnim prijavama prebivališta u izbornom području Jug, nedostajalo 270 glasova za osvajanje mandata.

Dva bošnjačka bloka, Koalicija za Mostar, koju predvodi SDA i BH blok kojeg čine SDP BiH i Naša stranka zajedno bi, prema sadašnjim izbornim rezultatima mogli imati točno 18 vijećnika i mogućnost da, u trećem izbornom krugu, odluče o novom gradonačelniku Mostara, kojeg bira nadpolovična većina od ukupno 35 vijećnika mostarskog Gradskog vijeća, zahvaljujući upravo izbornom inženjeringu.

Hrvatski Medijski Servis konzultirao je dvojicu pravnih stručnjaka, koji su nam pojasnili, kako je moguće da se osobe koje prije izbora promjenu mjesto prebivališta kako bi utjecale na izborni rezultat nađu na biračkom popisu na novom mjestu prebivališta.
Kako su fiktivno prijavljeni stekli pravo glasa?
Središnje izborno povjerenstvo BiH, dužno je po zakonu zaključiti birački popis 45 dana prije održavanja izbora i utvrditi Izvod iz biračkog popisa, te ga dostaviti općinskim gradskim i izbornim povjerenstvima. SIP je biračke popise za izbore u Mostaru zaključio 16. prošlog mjeseca. SIP podatke za birački popis dobiva od IDEA-e, Agencije za identifikacijska dokumenta evidenciju i razmjenu podataka BiH, koja raspolaže podatcima o prebivalištima građana BiH.
Sve osobe koje sukladno zakona prije spomenutog roka od 45 dana od održavanje izbora prijave novo mjesto prebivališta i ta promjena bude evidentirane u IDEA-i, naći će se u Izvodu biračkog popisa za izborno područje, ili izbornu jedinicu kojoj pripada novo prebivalište te osobe, pojašnjava sugovornik HMS-a. I ona će, dodaje, moći, ostvariti pravo glasa u tom izbornom području.
Na potezu nadležni organi
Međutim, ukoliko se utvrdi da su osobe prijavljene na novom mjestu prebivališta, suprotno odredbama Zakona o prebivalištu BiH, a to znači da u novom mjestu prebivališta nisu imali nekretninu u svom vlasništvu, ili ugovor o najmu objekta za stanovanje, odnosno da te dokumente nisu priložile uz prijavu, onda takve prijave trebaju biti poništene kao nezakonite.
To je sada stvar nadležnih organa, prije svega nadležnog Tužiteljstva, u ovom slučaju Tužiteljstva HNŽ, da na osnovu podnesenih kaznenih prijava utvrde je li u ovom konkretnom slučaju prekršen Zakon o prebivalištu, objašnjava sugovornik HMS-a.

Ako nadležni organi to utvrde, tim osobama treba biti poništeno novo mjesto prebivališta, što će se evidentirati i u aplikaciji IDEA-e, a one ili oni koji su ih prijavili trebaju biti procesuirani.

Ako se to dogodi, Središnje izborno povjerenstvo BiH, trebalo bi prema Izbornom zakonu BiH, konstatirati da je došlo do izborne prevare, poništiti izbore u tom izbornom području, te na osnovu novih podataka IDA-e, organizirati nove izbore, bez birača s fiktivnim prebivalištem.

T.H.

Izvor: Braniteljski-portal.com/PDN/Foto:BP

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.