MOŽE ILI NE MOŽE? Bosanci neodlučni: Ministar ne želi hrvatske snage u BiH, zamjenik želi

06.03.2023. 16:28:00

Na nesklad unutarnje politike BiH, ukazale su i posljednje izjave tamošnjeg ministra obrane Zukana Heleza i njegova zamjenika Slavena Galića koji o sudjelovanju HV-a u vojnim misijama u BiH – imaju potpuno različite stavove, piše Dnevno.hr.

Naime, zamjenik Galić kazao je kako podupire moguće pridruživanje Hrvatske mirovnim snagama Europske unije u BiH (EUFOR) jer je Hrvatska i članica EU kao i NATO-a. Odmah nakon toga, javnosti se obratio ministar Zukan Helez kazavši kako Hrvatska jest važan susjed i prijatelj BiH na putu prema euroatlantskim integracijama, ali smatra da pripadnici njene vojske ne mogu biti dio međunarodnih vojnih misija u BiH.

Galićevu je izjavu nazvao “njegovom osobnom”, a svoje stajalište objasnio ovako:

“Moje stajalište o angažiranju vojnika iz Hrvatske proizlazi iz Dejtonskog sporazuma, a tamo jasno piše da vojske susjednih zemalja, Hrvatske i Srbije, ne mogu biti dio mirovnih misija u BiH. Ja sam legalist i poštujem Dayton i zakone BiH”, kazao je ministar obrane BiH.

Identično misli i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je još u veljači izjavio kako je “najvažnije da do sudjelovanja hrvatske vojske u misiji EUFOR Althea – neće doći”,  također se pozivajući na odredbe Daytonskog mirovnog sporazuma kojim su se zemlje susjedi obavezale da nema angažmana hrvatskih snaga i vojnika na teritoriju BiH.

Podsjetimo, prijedlog da se Hrvatska vojska angažira u sastavu misije Athea u BiH prvi je iznio hrvatski predsjednik Zoran Milanović koji je rekao da se EU prema Hrvatskoj ponaša kao da je “trinaesto prase” jer joj ne dopušta da sudjeluje vojnoj misiji u BiH.

“Paradoksalno je da Hrvatska famozna za ići u Afganistan i nezamjenjiva za obučavati ukrajinske vojnike koji se bore u krvavom ratu sa kojim ne želim da moja zemlja ima više od minimuma i više od humanitarne pomoći, ali smrdi kada treba poslati pet časnika u nekakav stožer u BiH”, oštro je reagirao na pojedine članice EU-a koje nisu za sudjelovanje Hrvata u vojnoj misiji.

Izvor: Dnevno.hr/Foto: MORH

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/S.V.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.