MRSIĆU, ZAŠTO TI SMETAJU BRANITELJSKE MIROVINE ? Mrsić o izdvajanju braniteljskih mirovina: 'Nisu se borili da budu povlaštena kasta'

01.10.2019. 13:20:00

- Demokrati svojim prijedlogom iz sustava razdvajaju kruške i jabuke. Rat je iza nas, uvjeren sam da oni koji su branili domovinu nisu se borili da budu povlaštena kasta u društvu, da HVIDR-a zamjeni SUBNOR i određuje što se smije, a što ne smije raditi - tvrdi Mrsić

Kako je ranije i najavljivao, čelnik Demokrata Mirando Mrsić sutra će u saborsku proceduru uputiti izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju kojima je cilj povećati transparentnost tog sustava i jačati načela solidarnosti i uzajamnosti. Predlaže tako izdvajanje braniteljskih od radničkih mirovina, tako da se iz mirovinskog sustava isplaćuju samo mirovine iz rada, a sve mirovine po posebnim propisima, povlaštene mirovine među kojima su i braniteljske, iz državnog proračuna.

- To je pravedno i jedino što omogućuje da mirovinski sustav bude dugoročno stabilan. Mirovine po posebnim propisima, u prvom redu mirovine branitelja, u ovom su trenutku moneta za potkusurivanje i kupovanje glasova, jer omogućuju HDZ-u da kupi glasove na izborima, da branitelji glasuju za HDZ. Pored braniteljskih iz sustava bi trebalo izdvojiti i sve druge mirovne po posebnim propisima, dakle mirovine bivših pripadnika JNA, NOB-a, domobranske, MUP-a, vojske i ostalih – pojašnjava Mrsić svoj prijedlog.

Podsjeća da je 2016. godine HDZ ukinuo razdvajanje mirovina koje je on realizirao kao ministar u vladi Zorana Milanovića, a da HDZ to tada nije učinio, danas bi imali pravedniji i stabilniji sustav, vjeruje Mrsić.

- Razdvajanjem mirovina troškovi sustava pali bi na oko 27 milijardi kuna i tada je lakše bilo podići mirovine, nego sada kad je trošak od 40 milijardi. Izdvajanje mirovina ne znači njihovo ukidanje ili smanjivanje mirovina po posebnim propisima, nego njihovo drugačije financiranje. Ako se mirovine ne razdvoje, do 2034. bit će 123 tisuće novih mirovina po posebnim propisima, a to znači da će se na njih trošiti preko 24 milijarde kuna, uglavnom na mirovne branitelja - naglašava Mrsić.

Povlaštene mirovine nisu svete krave mirovinskog sustava, tvrdi čelnik Demokrata.

- Demokrati svojim prijedlogom iz sustava razdvajaju kruške i jabuke. Rat je iza nas, uvjeren sam da oni koji su branili domovinu nisu se borili da budu povlaštena kasta u društvu, da HVIDR-a zamjeni SUBNOR i određuje što se smije, a što ne smije raditi - tvrdi Mrsić te proziva HDZ da gradi društvo nejednakosti.

Izvor: Večernji.hr/Foto:Patrik Macek/PIXSELL

Izvorni autor: Tea Romić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.