Na Dalj Planini odana počast mađarskim civilima pobijenima u Domovinskom ratu

28.11.2022. 11:20:00

Podno spomenika na groblju u Dalj Planini u nedjelju je odana počast za 20 ubijenih mještana mađarske nacionalnosti tijekom Domovinskog rata na kojoj je saborski zastupnik mađarske manjine Róbert Jankovics upozorio je na posljedice tog istrebljenja.

Komemoracija je održana u spomen na 20 svirepo pobijenih Mađara iz Dalj Planine od strane srpskog okupatora tijekom prvih godina Domovinskog rata. Započela je misom nakon koje je uslijedilo prisjećanje na ubijene civile te polaganje vijenaca pod spomenikom na katoličkom groblju, piše Nacionalno.hr.

Tijekom 1991. i 1992. mještane Dalj Planine mađarske nacionalnosti pobili su pripadnici srpske dobrovoljačke garde kojom je zapovijedao Željko Ražnatović, uz pomoć lokalnih Srba, i bio je to “pravi genocid nad ovdašnjim stanovništvom, poglavito Mađarima, koji su tada gotovo istrijebljeni”.

Na mramornoj ploči stoje uklesana imena Ivice Asztalosa, Józsefa Bencea, Pala Béresa, Jánosa Hegyja, Miklósa Kálózyja oca i sina, Antala Kálózyja, Antala Kundityja, Antala Palósa, Ferenca Papa oca i sina, Julianne Pap, Mihálya Papa, Natálije Rákin, Jánosa Szabóa, Jószefa Szabóa, Istvána Szénásija, Jószefa Szénásija, Márije Szénási i Jánosa Tóta.

Počast ubijenima odali su zastupnik mađarske manjine u Hrvatskom saboru i predsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske Róbert Jankovics, predstavnici generalnog konzulata Mađarske u Osijeku, predstavnici općine Erdut, općinskog Vijeća mađarske nacionalne manjine te mjesnih udruga.

Jankovics: Kuće napuštene zbog istrebljenja mađarske zajednice

“I ovdje u Dalj Planini vidljiva je žrtva koju je mađarska zajednica u Hrvatskoj podnijela za slobodnu Hrvatsku. Ovi su ljudi ovdje ubijeni samo zbog svoje nacionalne pripadnosti. Najmlađi je imao 17 godina, a najstariji 70 godina”, rekao je zastupnik Jankovics.

Napuštene kuće u ovom bogatom i prelijepom dijelu Hrvatske nisu posljedice nikakvog odseljavanja, upozorio je. “One su posljedice istrebljenja ovdašnje mađarske zajednice od strane srpskih zločinaca.”

Za zločine u Erdutu i Dalj Planini, uključujući ubojstva, bezobzirno razaranje i nezakonito zatvaranje, pred ICTY-jem su u lipnju 2021. na po 12 godina zatvora pravomoćno osuđeni Jovica Stanišić i Franko Simatović, a prije presude umrli su optuženici Goran Hadžić, Slobodan Milošević i Željko Ražnatović.

Izvor: Nacionalno.hr/PDN/Foto:nacionalno/FB

Izvorni autor: Nacionalno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.