Na današnji dan prije 25 godina oslobođena Petrinja

06.08.2020. 12:36:00

Na današnji dan prije 25 godina oslobođena je Petrinja. Nakon četiri godine okupacije grada, trećeg dana povijesne Vojno redarstvene akcije „Oluja“ hrvatski branitelju ušli su u Petrinju.

U 8 sati i 30 minuta zavijorio se Petrinjom hrvatski barjak kojeg je u središtu grada, preko puta Starog hotela, postavio tadašnji gradonačelnik Petrinje Josip Dolenec, barjak kojeg je u Petrinju donijela braniteljica Sonja Radman Livaja, u prisutnosti brojnih branitelja i osloboditelja Petrinje. A vijest se širila kao munja. Od čovjeka do čovjeka… Od srca do srca…

Uz radost povratka, osjetila se i prisutnost tuge zbog onih koji nisu doživjeli taj veliki dan, ali koji su dali svoj život u zalog za našu slobodu. Nisu zaboravljeni i utkani su u svaki dio petrinjske Povjesnice. U svaku njenu ranu. U dane ponosa i slave.

Portal53 piše:  

Petrinja je jedini grad u Hrvatskoj u kojeg je, nakon oslobađanja u Oluji, hrvatski barjak unijela braniteljica. Barjak koji je postavljen na zgradu poglavarstva u grad je unijela časnica Hrvatske vojske Sonja Radman Livaja koja je tijekom Domovinskog rata puno pomagala 12.domobranskoj pukovniji.

Zastavu je potom na zgradu poglavarstva postavio Ivan Roksa (Vuk) kad mu je s leđa prišao tadašnji gradonačelnik Josip Dolenac što je i zabilježeno na fotografiji. Drugu je zastavio postavio Josip Dolenac na zgradu preko puta takozvanog Starog hotela jedno sat vremena kasnije.

Zapovjednik u Domovinskom ratu pripadnik 12.Domobranske pukovnije Ivan Roksa se sjeća kako mu je Sonja rekla da bi voljela da upravo on postavi zastavu. “Gospođa Sonja je puno tijekom Domovinskog rata pomogla 12. Domobranskoj pukovniji o kojoj se danas malo govori, a koja je držala velik dio crte.”, kaže Ivan Roksa.

Arhiva/2019.

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović:

Mnogi hrvatski branitelji i mnoge obitelji su ostale bez svojih najbližih i sigurno da ove Dane domovinske zahvalnosti, Dane pobjede, Dane hrvatskih branitelja s posebnim pijetetom obilježavamo kao i današnji dan oslobođenja Petrinje koja je u Oluji platila ogromnu cijenu. Zahvaljujem se svima koji drže tradiciju, našim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata koji nesebično rade upravo na onome što bi trebalo podsjetiti i da se nikada ne zaboravi.

Petrinja je danas drugi grad nakon 25 godina, Petrinja ima svoju budućnost i kroz svoju povijest je pokazala da bez razlike što je prošla padala, dizala se, ona je tu i ono što je najvažnije mi kao Grad želimo biti otvoreni za sve to pokazujemo i da s jednim određenim standardima pokažemo da imamo odgovornost za prostor grada Petrinje u kojem živimo.“

Izvor: Nacionalno.hr/PDN/Foto:Portal53

Autor: