Na korak do raspodjele resora: HDZ i DP dogovaraju nove ministre?

07.05.2024. 09:06:00

Gotovo tri tjedna nakon parlamentarnih izbora održanih 17. travnja HDZ i Domovinski pokret mogli bi obznaniti da su postigli dogovor vezan uz formiranje saborske većine, a to znači i da se bliži odlazak Andreja Plenkovića na Pantovčak po mandat za sastavljanje nove Vlade. No, pitanje je što će biti s nacionalnim manjinama, piše Dnevnik.hr.

  • parlamentarni izbori održani su 17. travnja – 20. je dan nakon izbora
  • konstituirajuća sjednica Sabora najkasnije se mora održati 19. svibnja
  • za formiranje vladajuće većine potrebno je 76 ruku
  • najbliži većini su HDZ i Domovinski pokret (DP) koji danas sastankom nastavljaju formalne pregovore
  • klub zastupnika nacionalnih manjina održat će svoj sastanak i potom bi trebali razgovarati sa šefom HDZ-a Andrejem Plenkovićem

Tijek događanja:

8:05 Danas će se između HDZ-a i DP- razgovarati o ministarstvima, kazao je HDZ-ov Davor Ivo Stier. "Poslijepodne će biti razgovori između HDZ-a i DP-a gdje će se ući dublje koje su politike koje će nova Vlada provoditi i koji ljudi to mogu provoditi kao ministri", kazao je Stier za HRT.

7:20 Na zadnja tri sastanka s HDZ-om Domovinski pokret (DP) je odbijao razgovarati o podjeli resora, ustvrdio je politički tajnik DP-a i član pregovaračkog tima stranke Josip Dabro za Dnevnik Nove TV.

"Nama je bitno usuglasiti ključne točke programa koji je DP predstavio prije izbora. Trebamo biti korektni i konstruktivni te usuglasiti i programske točke druge strane. Mislim da će to biti prva tema, a važno je imati i kontrolni mehanizam o poštivanju programskih točaka ako dođe do potpisivanja koalicijskog sporazuma.“

7:10 Klub zastupnika nacionalnih manjina održat će svoj sastanak i potom bi trebali razgovarati sa šefom HDZ-a Andrejem Plenkovićem.

Već se zna da Plenković može računati na ruku mađarske nacionalne manjine, ali njihov predstavnik nije želio reći znači li to će podržati većinu HDZ-a i DP-a neovisno o tome što na kraju odluče ostali zastupnici nacionalnih manjina.

7:00 HDZ-ovi dosadašnji partneri - HSLS, HNS, HSU i HDS podržali su predsjednika HDZ-a i tehničke Vlade Andreja Plenkovića za mandatara. Upitan što je SDSS-om u budućoj većini, odnosno hoće li participirati ili će biti izvan nje, Plenković je u ponedjeljak rekao da već sada imaju više od 76 zastupnika koji su ih spremni podržati i dodao kako će voditi računa da se prava nacionalnih manjina poštuju jednako kao i danas.

6:50
Domovinski pokret (DP) i HDZ, koji sada imaju najveće šanse za sastavljanje nove Vlade, danas formalno nastavljaju pregovore. SDP je potvrdio da oni prekidaju razgovore s DP-om.

6:40 Neovisno o rokovima za sastavljanje Sabora, tu je i sastavljanje Vlade. Mandatar, koji za to mora predsjedniku Republike donijeti 76 potpisa, nakon što mu se da povjerenje, ima 30 dana da sastavi Vladu.

Ako nema 76 potpisa, predsjednik mu može produžiti rok za još 30 dana, a ako ni tada ne uspije, onda mandat za sastav Vlade može povjeriti drugoj osobi. Ako se ni tada ne bi formirala Vlada, predsjednik Republike donosi odluku o raspuštanju Sabora i imenuje privremenu nestranačku Vladu.

6:30 Rok u kojem se nakon izbora mora sazvati sjednica Hrvatskog sabora je 20 dana, dakle do 19. svibnja. Sjednicu saziva predsjednik Republike Zoran Milanović, koji je ranije najavio da će se držati rokova.

Izvor: Dnevnik.hr/PDN/Foto:arhiva/Davor Javorovic/PIXSELL

Izvorni autor: PDN/Dnevnik.hr/A.Ž.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.