Na Plesu predstavljena prva dva donirana helikoptera Black Hawka

25.05.2022. 17:17:00

Na vojnoj stajanci zračne luke Pleso u srijedu su predstavljena dva višenamjenska helikoptera Black Hawk (UH-60M) koje je Hrvatska kao članica NATO saveza, dobila donacijom od Sjedinjenih Država, a u prvom pokaznom letu sudjelovao je i ministar obrane Mario Banožić.

Dva Black Hawka s opremom vrijede 138 milijuna dolara, od čega 53 milijuna financira Vlada SAD-a, a 85 milijuna Ministarstvo obrane RH na teret Državnog proračuna.

Helikopteri su višenamjenski, odnosno osnovna namjena će im biti prijevoz ljudi i opreme. Mogu prevesti do 11 putnika, uz dva tehničara letača.

Maksimalna im je brzina do 360 kilometara na sat, plafon leta šest kilometara, a maksimalan dolet 511 kilometara.

Izaslanik SAD-a zapovjednik Zapovjedništva za specijalne operacije general-bojnik David Tabor naglasio je da je Hrvatska ovom donacijom ojačala svoje sposobnost i sigurnost, kao država i kao članica NATO saveza.

Ministar obrane Mario Banožić nakon leta u Black Hawku kazao je da se radi o vrhunskoj opremi.

Banožić je izvijestio "da je u planu" da druga ....Black Hawka dođu u Hrvatsku do kraja ove godine. "Očekujem da to bude tako", kaže.

Vezano za obuku hrvatskih pilota kaže kako ih je 'dovoljno do sada prošlo obuku', a točnu brojku nije htio iznositi.

Ministar obrane Banožić je komentirao i zamjenu postojeće flote Mi-8 i Mi-171 helikoptera, sovjetske proizvodnje, kojima resursi istječu 2023. godine, kazavši da razgovaraju sa saveznicima i partnerima o daljnjim potezima, odnosno ulaganjima.

"Najveći je izazov da za svu tu tehnologiju sovjetske proizvodnje, gdje su proizvođači bili iz Ukrajine, moramo promišljati na koji način dalje to razvijati. Za sada uspijevamo ispunjavati sve zadaće po pitanju održavanja, ali bi bili najsretniji da o tome promišljamo na neki dugoročan način", istaknuo je ministar obrane .

Glede izgradnje hangara za novu opremu, Banožić je kazao da su u razvoj te infrastrukture krenuli 2021. godine, ali da su se suočili s problemima u natječaju koji je na kraju morao biti poništen.

"Danas su dva hangara, predmeta javne nabave u postupku; ovaj manje vrijednosti ide na odluku o odabiru ponuđača, sedam ih se javilo na natječaj. Drugi je u proceduri objave. Mislim da ćemo projekt završiti kako smo zamislili", naglasio je Banožić.

Očekuje da će rok njihova završetka izgradnje biti šest mjeseci otkako prođe potpisivanje nabave, odnosno očekuje da će biti izgrađeni do iduće godine.

Izvor: hina/Foto:Damir SENČAR

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.