Na pomolu najveći prosvjedi u njihovoj povijesti, mogla bi reagirati i vojska: “Reći ću vam jasno – nećemo tolerirati…”

05.07.2022. 06:17:00

Da bi smanjile pogubne emisije dušika, vlasti u Nizozemskoj propisuju radikalno smanjenje stočnog fonda. To je tamošnje poljoprivrednike izvelo na barikade i zaokuplja ovu zemlju, koja pripada u poljoprivredne velesile.

Nizozemsku ozbiljno pritišće problem prevelike uporabe dušičnih spojeva, koji zagađuju i truju prirodu. Budući da 70 posto njih potječe iz stočarstva, vlada jedino rješenje vidi u radikalnom smanjenju stočnog fonda – što bi bilo pogubno za jako puno nizozemskih seljaka.

Stoga u posljednjih nekoliko tjedana izlaze na ulice, a stvari malo-pomalo izmiču kontroli. Već su bile blokirane autoceste, na ulicama i pred vladinim zgradama u Haagu su traktori i krave, paljene su bale sijena, a pred kućama političara istovarivano je stajsko gnojivo, prenosi DeutscheWelle.

“Znamo kakve ovo posljedice ima za farmere – to je užasno, ali nemamo izbora. Priroda ne može čekati”, rekla je nadležna ministrica Christianne van der Wal. Naime, Nizozemsku ne pritišću samo problemi zatrovanog zemljišta i narušene bioraznolikosti zbog masovne upotrebe nitrata i amonijaka, već i odluke europskih i domaćih sudova prema kojima se količina ovih spojeva mora znatno ograničiti.

Prema planu Vlade, do 2030. emisija dušika mora se smanjiti i do 70 posto u pojedinim provincijama, posebno u regijama koje su u EU-u priznate kao krajevi zaštićene prirode. Stručnjaci kažu da za stočare to znači smanjenje emisija od barem pedeset posto.

Mnoge bi farmere nove mjere slomile i osjećaju se kao “žrtveni janjci” kojima se vlada koristi za svoje političke ciljeve. “Napustite ove katastrofalne planove, razgovarajte s nama o fundamentalno drugačijoj politici“, zahtijeva Barth Kemp, jedan od najpoznatijih vođa protesta. “Nemojte da mirne akcije farmera prerastu u pobunu.”

Doduše, prema opisu nizozemske policije, protesti odavno više nisu mirni. “Vidimo da akcije više nisu organizirane”, rekao je šef policije Villem Welders. Udruženja poljoprivrednika kažu: “Svašta se može dogoditi, ali mi za to nismo odgovorni.”

Stvar je otišla tako daleko da je policija najavila da će svim sredstvima razbiti blokade te da je i vojska u pripravnosti. “Reći ću vrlo jasno: nećemo tolerirati traktore oko Shiphola”, rekla je ministrica obrane Kasja Ollongren. Radikalni bi prosvjedi trebali doživjeti svoj vrhunac u ponedjeljak, 4. srpnja.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto: twitter

Izvorni autor: Priznajem.hr/DeutscheWelle

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.