Nacrt prijedloga Zakona o hrvatskom jeziku, komentari čitatelja o primjeni u praksi

10.09.2023. 17:15:00

Hoće li zakon vrijediti za Jeckov?

Povodom upućivanja Nacrta prijedloga Zakona o hrvatskom jeziku u javno savjetovanje, predsjedništvo Matice hrvatske je pozvalo sve građane da podupru novu inačicu nacrta zakona o hrvatskom jeziku.

Zakon o hrvatskom jeziku

Vlada Republike Hrvatske 1. kolovoza 2023. godine uputila je u Javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću Zakon o hrvatskom jeziku. 

Riječ je o nacrtu Zakona do koga se došlo nakon tromjesečnog usuglašavanja stručnih službi Ministarstva znanosti i obrazovanja RH s Radnom skupinom Matice hrvatske za izradu nacrta Zakona o hrvatskom jeziku.

Institucionalni okvir

Ovu inačicu nacrta Zakona o hrvatskom jeziku na svojoj sjednici od 1. kolovoza 2023. godine jednoglasno je poduprlo Predsjedništvo Matice hrvatske, te poziva sve matičare, hrvatsku intelektualnu javnost i domoljubne građane Republike Hrvatske da ga također podupru. 

Taj zakon Hrvati su iščekivali desetljećima znajući da njegovim donošenjem skrb o hrvatskom jeziku i književnosti dobiva nužan institucionalni okvir kojim se našem jeziku omogućuje nesputan razvoj na dobrobit hrvatskoga naroda i sveukupne hrvatske kulture.

”Pozivamo sve hrvatske intelektualce koji se bave jezičnom problematikom da tijekom javne rasprave sa zainteresiranom javnošću iznesu svoje prijedloge za poboljšanje sadašnje inačice nacrta Zakona o hrvatskom jeziku, kako bi bio što kvalitetniji kada se uputi u saborsku proceduru”, pozvali su iz predsjedništva Matice hrvatske.

KAKO ČITATELJI REAGIRAJU NA OVAJ NACRT ZAKONA O HRVATSKOM JEZIKU:

Grom iz vedra neba – 01.08.2023.

Štono bi se reklo onako pučki, ne laje pas zbog sela nego radi sebe. ”Oć’mo kaz’ti, iduća je godina izborna, pa takozvanim hrvatskim nacionalistima i ostalim desničarima valja napraviti ustupak i izglasovati u Saboru Zakon o hrvatskom jeziku, kako bi se možda i na taj način skupio koji politički bod te dobilo nešto više glasova na izborima. Inače HDZ-u a pogotovo AP-u, a i ovoj Obuljen dr. Ninočki, živo se fućka i za hrvatski jezik i njegovu opstojnost u ovim burnim vremenima, to više što im je Pupovac dr. Milojko sa svojim spodobama potreban kao koalicijski partner. Donese li se taj zakon, rečeni dr. Milojko osjećat će se još više ugroženim i još većim patnikom, jer će to biti jasan dokaz da se u Hrvatskoj povampirilo ustaštvo. No, i unatoč toj novoj grozoti, “naš” Milojko ipak neće emigrirati u Srbiju te čvrste”ustaške” eure zamijeniti klimavim srbijanskim dinarima, pa to ti je bolan ne bio.

Dizma  Grom iz vedra neba – 01.08.2023.

Bolan ne bio pogodija si u sridu!. Zakon koji nije obvezujući i nema sankcija i nije zakon, što se ono kaže “svakome na volju”! Hoće li taj zakon vrijediti za Negoslavku Jeckov u Saboru?
Zakon se mora OBVEZNO i bez pridržajno provoditi na HRT-u, u tiskovinama i internet portalima, ali on je unaprijed osuđen na samovolju. pojedinaca. Ovaj “zakon” je “privremena mjera” za podilaženje naivnima. Hoće li se taj zakon provoditi u Istri gdje nema ni 3%Talijana, ili u Vukovaru gdje je broj Srba (Hrvatskih državljana) ispod 25%? Znamo svi, NE ĆE! Hoće li ga provoditi “delije” iz Borovog sela, koji spuštaju “roletne” kad je spomendan na pobijene hrvatske redarstvenike? Hoće li tada četničke pjesme pjevati na hrvatskom standardu???

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: Vlada RH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.