Najjača bol koja se može osjetiti

07.03.2021. 09:16:00

Neuralgija je medicinski naziv za snažnu i probadajuću bol koju uzrokuje nadraženost ili oštećenje pojedinog živca. Jedna od najčešćih neuralgija je ona petog kranijalnog živca – trigeminusa. Neuralgiju trigeminusa neki opisuju kao najjaču bol koja se može osjetiti. Javlja se u predjelu lica. Zahvaća žene češće nego muškarce i može dovesti do fizičkog propadanja.

Trigeminus je živac koji prenosi osjet iz područja lica. Znači sve osjetne modalitete pa tako i bol. On ima tri grane. Grana koja opskrbljuje područje čela, područje lica i područje brade. I u trigeminalnoj neuralgiji mogu biti zahvaćene sve tri grane. Onda možemo imati bol u jednoj polovici lica ili može biti zahvaćena samo jedna grana. Tada imamo bol koja se javlja u području obraza, ili u području čela, ili u području brade, objašnjava prof. Nataša Klepac, s Klnike za neurologiju KBC-a Zagreb.

  • Dijagnoza

    Dijagnozu ovog poremećaja nije jednostavno postaviti, budući da ne postoji specifična metoda kojom se može dokazati. Vrlo je važan razgovor s bolesnikom te klinički i neurološki pregled, nakon kojih će liječnik obaviti određene pretrage. One su, dodaje prof. Klepac prvenstveno usmjerene na isključenja nekih stanja koja se mogu prezentirati kao trigeminalna neuralgija. Primjerice, sam živac može pritiskati krvna žila ili tumor, a trigeminalna neuralgija može se javiti i kod oboljelih od multiple skleroze.

    Terapija lijekovima je dosta uspješna

    Terapija neuralgije ovisi o dijagnostičkom nalazu i uzroku nastanka poremećaja. Prvi korak najčešće je kombinacija farmakološke i fizikalne terapije. Lijekovi su danas moćni, dodaje prof. Klepac. Koriste se kako bi blokirali okidanje živčanih okrajina i u početku imaju izvrsne učinke. Nažalost, u dijela bolesnika se tijekom vremena javlja rezistencija. Tada nastupaju neurokirurzi, kojima za rješavanje problema neuralgije na raspolaganju stoje dvije metode – mikrovaskularna dekompresija i radioterapija gama-nožem. Kirurška intervencija

    - Radi se mikrovaskularna dekompresija, odnosno kirurška intervencija kojom se pokušava odvojiti krvna žila koja najčešće komprimira živac. Najčešće je to gornja cerebelarna arterija. Odvajanjem arterije od živca prestaju tegobe i bolovi. Druga metoda je, kada nijedna od prethodnih ne pomaže - ozračivanje 'gama-knifom'. Time se dio živca uništava, objašnjava Hrvoje Jednačak s Klnike za neurokirurgiju KBC-a Zagreb.

    Ono što liječnicima predstavlja problem jest činjenica što veliki broj neuralgija nastaje bez jasnog uzroka. Bol može isprovocirati obično pranje zubiju, žvakanje hrane ili udisanje hladnog zraka. Bol je intenzivna i vremenom se pogoršava. Sve je češća i duže traje. U slučajevima gdje je uzrok neuralgije poznat i koji se može riješiti različitim terapijskim metodama, uspješnost izlječenja je oko 85 posto.

    Važno je posjetiti liječnika na vrijeme jer kronična bol bitno narušava kvalitetu života.

Izvor: HRT

Izvorni autor: HRT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.