NAJMLAĐA ŽRTVA SILOVANJA U RATU IMALA JE 6 GODINA: Svjetske glumice pustile su glas o užasima u Hrvatskoj

20.01.2021. 11:11:00

Na današnji dan 1992. godine Udruženje žena za demokraciju iz Pariza uputilo je apel za solidarnost sa žrtvama silovanja u bivšoj Jugoslaviji.

Apel su potpisale i Isabelle Adjani, Catherine Deneuve, Anoyk Aimee, Marie Christine Barrault, Juliette Greco, Regis Debray, Francoise Sagan, Annie Giradot, Charlotte Rampling, Caroline de Monaco, Paloma i Marina Picasso.

U Hrvatskoj najmlađa žrtva imala 6, a najstarija 80 godina

Obzirom da je riječ o glumicama i umjetnicama svjetskog glasa, ovaj je apel donekle uspio prodrmati i probuditi Europu, no brutalna iživljavanja nastavila su se i u narednim ratnim godinama (osobito u BiH) nad ženama, ali i muškarcima.

Mada se ova mučna tema otvorila tek tijekom prethodnih godina, o njoj su otvoreno progovorile brojne silovane žene, a posebno one iz Vukovara gdje je i zabilježen najveći broj ovih zločina. Po informaciji iz knjige “Sunčica” koja se pozabavila ovom temom, najmlađa žrtva imala je šest, a najstarija  80 godina. Što se muškaraca nad kojima je počinjen ovaj zločin tiče, smatra se da ih ima puno više od zabilježenih obzirom da su oni progovorili u puno manjem broju.
Stravične brojke u BiH

Najviše muškaraca silovanih tijekom rata zabiljeđeno je u logorima Bosne i Hercegovine.

U toj zemlji od 1992. do 1995. godine, prema procjenama UN-a, seksualnom zlostavljanju i silovanju bilo izloženo između 20 i 50 tisuća ljudi – žena, muškaraca i djece. Prema riječima Murata Tahirovića, predsjednika Udruženja žrtava i svjedoka genocida, prema svim dostupnim podacima Udruženja i nadležnih državnih institucija u BiH, registriranih je tek nekih pet do šest tisuća žrtava seksualnog nasilja, a tazlog njihovoj šutnji je stigmatizacija.
Haški tribunal je na slučajevima iz BiH po prvi put seksualno zlostavljanje i silovanje žena, muškaraca i djece – dječaka i djevojčica, označio kao ratni zločin. Prvi put se to dogodilo na suđenju Dušku Tadiću, za zločine na području Prijedora. Tadić je bio i prvi ratni zločinac kojem je Tribunal, između ostalog, u presudu uvrstio i seksualno nasilje. Pred Haškim sudom je za zločine seksualnog nasilja, kao ratne zločine, osuđeno više od 30 ratnih zločinaca.

Izvor: dnevno.hr/Foto:fah

Izvorni autor: Snježana Vučković

Autor: