Najopasniji ruski avioni stoje nadomak Ukrajine, ali Kijev čeka odobrenje za napad

29.06.2024. 15:55:00

Lovci-bombarderi Suhoj Su-34, koji pripadaju 47. gardijskoj bombarderskoj avijacijskoj pukovniji ruskih zračnih snaga, svakodnevno polijeću iz svoje baze i bacaju snažne klizne bombe na ukrajinske trupe i civile s udaljenosti od 40 kilometara ili više.

Razorni napadi

Razaranja su ogromna. "Potrebno je samo nekoliko minuta da Suhoji stignu do područja za napad blizu granice i vrate se u bazu. Velik broj aviona u zračnoj luci omogućuje istovremeno postavljanje bombi i gađanje više ciljeva odjednom na ukrajinskom teritoriju", objasnila je ukrajinska analitička grupa Frontelligence Insight.

Deseci Suhoja Su-34, koji čine polovicu ruske aktivne flote nadzvučnih dvomotornih lovaca-bombardera, rutinski su parkirani na otvorenom na pisti nedavno obnovljene baze, piše Forbes. U dometu su najboljeg ukrajinskog oružja za dubinski udar - raketa Taktičkog raketnog sustava američke vojske (ATACMS). "Ukrajina bi potencijalno mogla onesposobiti cijelu operativnu flotu dopusti li joj se izvođenje takvog napada," navode iz Frontelligence Insighta.

Čeka se dozvola

Međutim, administracija američkog predsjednika Joea Bidena još nije dala dozvolu ukrajinskoj vladi da usmjeri ATACMS na bazu Voronjež Malševo. Zbog toga, Su-34 iz Voronjež Malševa svakodnevno bombardiraju gotovo nekažnjeno, bacajući oko sto kliznih bombi na ukrajinske položaje i gradove, ubijajući i vojnike i civile.

Jedna od opcija je oboriti bombardere prije nego što ispale streljivo. Problem je što ukrajinske zračne snage nemaju dovoljno američkih protuzračnih obrambenih baterija Patriot za zaštitu većih gradova, a kamoli za presretanje Suhoja blizu granice. Ukrajina trenutno raspolaže s pet baterija Patriot, od kojih jedna štiti Kijev, a ostale štite Odesu i Harkiv. Dvije dodatne baterije, koje su Njemačka i Sjedinjene Države obećale, ali još nisu isporučile, mogle bi zaštititi Dnjepar i Krivij Rih. Dok ukrajinski saveznici ne pošalju više Patriot baterija, ne može se očekivati da će Ukrajinci riskirati jednu duž sjeverne granice između Voronjež Malševa i Harkiva.

Posljednji put kada su ukrajinske zračne snage rasporedile mobilnu bateriju Patriot, ruski dron ju je otkrio i ruska raketa uništila je dva lansera na kamionu. "Pokušaj presretanja Suhoja s baterijom Patriot u okruženju punom bespilotnih letjelica znatan je rizik", istaknuo je Frontelligence Insight.

Ruska protuzračna obrana

Raspoređivanje buduće flote bivših europskih lovaca F-16 također je rizično zbog ruske kopnene protuzračne obrane. "Redovno presretanje kliznih bombi bit će vrlo izazovno," napisao je analitičar Justin Bronk u studiji za Royal United Services Institute u Londonu. Zbog ruske S-400 raketne baterije zemlja-zrak, ukrajinski piloti moraju letjeti na vrlo malim visinama kako bi izbjegli da budu otkriveni i oboreni, što ograničava njihov domet.

Ukrajina može usmjeriti bespilotne letjelice dugog dometa na Voronjež Malševo. Nedavni napadi na druge dvije baze Su-34 - Kuševka i Morozovsk - oštetili su ili uništili nekoliko Suhoja. No, dronovi nisu snažnije napali Voronjež Malševo, moguće zbog guste ruske protuzračne obrane.

ATACMS kao rješenje

ATACMS ostaje vjerojatno najbolje oružje za gađanje Voronjež Malševa i smanjenje ruske kampanje kliznog bombardiranja. Međutim, Ukrajina vjerojatno neće riskirati buduće isporuke raketa korištenjem protiv ciljeva koje Sjedinjene Države nisu odobrile.

Ukrajinci čekaju dozvolu, nadajući se da će uskoro stići. "Bolno je gledati te projektile kako lete iznad naših glava prema Harkivu i razmišljati hoće li ovaj put vaš dom biti uništen", rekao je zapovjednik ukrajinske bespilotne letjelice za The Washington Post.

Izvor: PDN/Foto:Ruske zračne snage, EPA

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.