Najveći napad u Crvenom moru do sad, meta i britanski razarač! Bijes u Londonu: “Bit će posljedica”

10.01.2024. 17:04:00

Britanski ratni brod oborio je sedam dronova koje su borci skupine Huti lansirali u Crvenom moru. Radilo se o operaciji odvraćanja dosad najvećeg napada dronovima, piše Sky News.


Britanski ministar obrane Grant Shapps izjavio je da su dronovi bili usmjereni prema komercijalnim brodovima i razaraču HMS Diamond, koji je poslan iz Ujedinjenog Kraljevstva kako bi štitio brodski promet u regiji.

U istom području prisutni su američki borbeni zrakoplovi, zajedno sa svojim nosačem, te nekoliko drugih američkih ratnih brodova, prema informacijama Sky News-a.

Ukupno je oboreno 18 napadačkih dronova, dizajniranih da eksplodiraju na udar, koje su ispalili Hutiji iz Jemena. Također su neutralizirani protubrodski krstareći projektili i balistički projektili. Napad je počeo oko 9:15 po lokalnom vremenu, prema izvješću američke vojske, koja je istaknula da je ovo bio 26. napad Hutija na komercijalne brodove od 19. studenog.

Ministar Shapps je opisao akciju Ujedinjenog Kraljevstva: "HMS Diamond, uz podršku američkih ratnih brodova, noćas je uspješno odbio dosad najveći napad Hutija koje podržava Iran u Crvenom moru. Korištenjem projektila i topova Sea Viper, Diamond je uništio više dronova koji su se kretali prema njemu i drugim komercijalnim brodovima u tom području. Ni Diamond ni njegova posada nisu pretrpjeli nikakvu štetu."

"Ujedinjeno Kraljevstvo, zajedno sa saveznicima, jasno je dalo do znanja da su ovi napadi potpuno neprihvatljivi i da će, ako se nastave, Hutiji snositi posljedice. Poduzet ćemo sve potrebne mjere za zaštitu nevinih života i globalne ekonomije", dodao je Shapps.

Huti, koje podržava Iran, tvrde da je cilj njihova napada prekinuti zračnu i kopnenu ofenzivu na Pojas Gaze nakon napada Hamasa 7. listopada.

Koalicija predvođena SAD-om patrolira Crvenim morem kako bi spriječila napade.

United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO), organizacija koja prati napade na brodove u regiji, izvijestila je o napadu iz jemenske luke Hodeida u utorak.

Privatna obavještajna tvrtka Ambrey izvijestila je da su brodovi putem radija javili o projektilima i bespilotnim letjelicama, a američki ratni brodovi u tom području pozvali su plovila da prođu maksimalnom brzinom.

Napad se dogodio prije planiranog glasanja u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u srijedu, kojim će se zahtijevati trenutni prekid napada pobunjenika na trgovačke i komercijalne brodove.

Izvor: PDN/Foto:Snimka zaslona/INSTAR Images

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.