Nakon imenovanja Vlade FBiH oglasio se Dragan Čović

29.04.2023. 09:10:00

Predsjednik HDZ-a BiH i stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović izrazio je očekivanje da će odnose Bošnjaka i Hrvata uspjeti popraviti partneri u vlasti koji su u petak izabrali novu Vladu Federacije BiH, a što su redom pozdravile i međunarodne administracije koje djeluju u BiH.

“Primarno moramo vratiti povjerenje između hrvatskog i bošnjačkog naroda“, rekao je Čović gostujući u petak navečer u programu Radio televizije Herceg-Bosne.

Dodao je kako vjeruje da će novi partneri uspjeti izgraditi nove odnose dvaju naroda i pojasnio kako su ga teško poremetile stranke koje su danas otišle u oporbu, očito aludirajući na vodeću bošnjačku Stranku demokratske akcije (SDA) i blisku im Demokratsku frontu (DF) Željka Komšića.

Čović navodi kako će test odnosa biti prestanak prakse preglasavanja Hrvata u državnom Predsjedništvu BiH te entitetu Federaciji BiH.

„Usvajanje izbornog zakona bi relaksiralo odnose i osiguralo legitimno političko predstavljanje u Predsjedništvu BiH i domovima naroda“, rekao je on.

Tijekom dana tijesnom većinom glasova izabrana je nova Vlada Federacije BiH koju čine ministri iz stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH te probošnjačke grupacije koju predvodi SDP BiH.

Ispred zgrade gdje se održavala sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, aktivisti SDA su prozivali zastupnike pa i novoimenovane ministre za izdaju Bošnjaka i države BiH.

U nekoliko navrata su vulgarno nasrnuli na nekoliko zastupnika pa i novoizabranih bošnjačkih ministara upućujući psovke i prijetnje.

Deblokadu izbora izvršne vlasti u ovome entitetu omogućio je dan ranije visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt.

Izbor nove vlade poduprli su vodeći međunarodni dužnosnici.

„Sada je vrijeme da vladajuća koalicija počne vladati i provoditi vitalne reforme potrebne za rast ekonomije Federacije BiH, jačanje vladavine prava, borbu protiv korupcije i poboljšanje socijalnih usluga”, naveli su iz američkog veleposlanstva u BiH.

Iz Izaslanstva EU u Sarajevu i Ureda visokog međunarodnog predstavnika su naveli kako nova vlada ima povijesnu odgovornost kako bi s drugim institucijama vlasti u zemlji ubrzala put u Europsku uniju.

Izvor: n1/ Foto:N1 / F.Z.

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.