Nakon Izetbegovića, američko veleposlanstvo udarilo i po Draganu Čoviću: ‘Licemjerno je to što radi‘

30.07.2022. 19:12:00

SAD su u subotu pozvale političke lidere u BiH da iskoriste vrijeme koje im je ostavio visoki predstavnik Christian Schmidt za dogovor o izbornoj reformi, a istodobno su odbacile pozive na preustroj države, uključujući uspostavu trećeg entiteta, te uputile kritike Draganu Čoviću.

U nekoliko odvojenih objava na Twitter računu veleposlanstva podsjetili su kako je Schmidt ostavio šest tjedana stranačkim čelnicima za dogovor o time kako riješiti pitanje funkcioniranja vlasti i njezine raspodjele u postizbornom razdoblju. 

Stoga bi se oni na koje se taj poziv odnosi trebali uključiti u dijalog umjesto što šalju prijetnje protivne Dejtonskom sporazumu i razmjenjuju uzajamne optužbe koristeći se pri tom zapaljivim jezikom.

"Odbacujemo nove geografske podjele unutar BiH kao suverene države, uključujući uspostavu trećeg entiteta i ponavljamo našu privrženost BiH kao jedinstvenoj državi s dva entiteta, tri konstitutivna naroda i pripadnicima ostalih", stoji u jednoj od objava.

Nakon što su ranije kritizirali čelnika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića zbog njegovih izjava o "prebrojavanju" Bošnjaka koje su protumačene kao ratnonuškačke, iz veleposlanstva SAD sada su izravno prozvali i čelnika HDZ BiH Dragana Čovića čije izjave također smatraju neprihvatljivima.

"Licemjerno je od Dragana Čovića i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) kada kritiziraju zapaljivu retoriku drugih političkih lidera dok istodobno prijete 'institucionalnom i teritorijalnom reorganizacijom' BiH", poruka je veleposlanstva SAD u Sarajevu.

Predsjedništvo HNS-a na čijem je čelu Čović u petak je nakon razmatranja stanja u BiH prouzročenog neuspjelom provedbom izborne reforme donijelo zaključak kako je vrijeme za "pokretanje pravnih i političkih procedura u pravcu institucionalne i teritorijalne reorganizacije BiH u skladu s federalističkim načelima".

Cilj te reorganizacije, kako su naveli u zaključcima, bio bi osigurati funkcionalnost države i jednakopravnost triju konstitutivnih naroda u BiH.

Na taj korak, kako smatraju u HNS-u, sada su prisiljeni zbog "bošnjačkih prijetnji i izražene nesnošljivosti prema suživotu s Hrvatima u Bosni i Hercegovini".

Izvor: hina/Foto:Fah

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.