NAMIGNUO PRIJE SMRTI NA OVČARI! ‘Grubi’ je znao da ide na stratište, ali je bio ponosan do kraja

05.09.2022. 18:15:00

LUDA HRABROST

Na današnji dan 1969. godine rođen je zapovjednik voda u Tigrovima, vukovarski heroj Zoran Gruber -Grubi.

Gruber je ranjen 10. listopada 1991. zbog čega je završio u bolnici iz koje je odveden na Ovčaru sa koje se nikada nije vratio.

Herojski odlazak u smrt velikog braniteljskog imena Zorana Grubera detaljno je opisan na blogu Vilima Karlovića:

Rana mu je krvarila, ali on je bio čvrst i ponosan

“U autobusu je Zoran Gruber, koji mi je u prolazu namignuo i sjeo na desnu stranu, dva reda iza mene. Desno rame u koje je ranjen dobro mu je prokrvarilo, ali on se uvijek drži dostojanstveno. Kakav je god bio u akcijama, barem u one dvije u kojima sam ga vidio, takav je sad i ovdje, čvrst i ponosan. Na licu mu ne mogu vidjeti ni najmanji strah…”

Karlović je u nastavku opisao Gruberovu hladnokrvnost iako je znao da ga odvode na stratište:

Foto: Screenshot
Potpuno smiren na putu za Ovčaru

“Pogledavam nekoliko puta Grubera, koji mi uzvraća pogled i svaki put mi namigne. Izgleda mi smireno i samo Bog zna što mu je u mislima i kako se osjeća. Možda i ja nekome izgledam smireno, a u meni se vode atomski ratovi. Svi su u autobusu mirni, nitko ne paničari. No što drugo i možemo? Dok gledam Grubera kako je hladnokrvan, pomislim kako je spreman umrijeti kao junak. Dok tako prebirem po svojim mislima, četnici ne prestaju divljati oko nas, no nakratko ih prekida dolazak nekoliko kamiona u dvorište.

Prvi sam u našoj koloni koja je okomita u odnosu na pretučene ljude, tako da mogu dobro vidjeti sve u hangaru, bez obzira na slabo svjetlo. Ponovno pogledom pokušavam naći Grubera i Majora, ali to je nemoguće. Ljudi su toliko unakaženi da nije moguće nikoga prepoznati…”

Izvor: Dnevno.hr/Foto:Dnevno/Screenshot

Izvorni autor: Dnevno.hr/S.V.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.