Napad izraelskih doseljenika na palestinsko selo: Jedna Palestinac ubijen, a drugi teško ranjen

16.08.2024. 08:55:00

U nasilnom napadu na palestinsko selo Jit, smješteno u blizini grada Qalqilya na Zapadnoj obali, poginula je jedna osoba, dok je najmanje jedna osoba teško ranjena. Incident se dogodio u četvrtak, kada su deseci izraelskih doseljenika upali u selo, zapalili nekoliko vozila i kuća te otvorili vatru na lokalno stanovništvo, izvijestile su palestinske vlasti.

Prema priopćenju palestinskog ministarstva zdravstva, jedan Palestinac je smrtno stradao, dok je drugi zadobio teške ozljede uslijed pucnjave koju su izveli doseljenici. Napad se dogodio u selu Jit, smještenom uz glavni put između Nablusa i Qalqilye, a nasilje je uključivalo i bacanje kamenja na kuće te paljenje imovine.

Snimke napada koje su podijeljene na društvenim mrežama prikazuju automobile i kuće u plamenu. U vezi s tim incidentom, Bijela kuća je u četvrtak navečer izdala izjavu u kojoj je osudila napade doseljenika na palestinske civile, nazivajući ih "neprihvatljivim" te pozivajući izraelske vlasti da poduzmu mjere kako bi zaštitile sve zajednice i spriječile daljnje nasilje.

Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua također je reagirao, izražavajući ozbiljnu zabrinutost zbog incidenta. Netanyahu je naglasio da će svi odgovorni za prekršaje biti uhićeni i privedeni pravdi. Izraelska vojska je priopćila kako su policijske i vojne jedinice intervenirale na mjestu događaja te da je uhićen jedan Izraelac, uz osudu incidenta.

izvor: Dnevnik.hr

Izvor: Dnevnik.hr/Foto:video screenshot/X

Izvorni autor: PDN/Dnevnik.hr/Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.