NAPAD NA HRVATSKE BRANITELJE: Uz prijetnje i povike mržnje prema Hrvatima napao sudionike biciklijade

30.06.2024. 15:38:00

Tradicionalnu biciklijadu Udruga 110.br ZNG/RH u suradnji sa BK "Pedala laganini“ ove godine je obilježio ozbiljan incident.

Karlovačka policija je u subotu oko 14 sati zaprimila dojavu da je došlo do namjernog naleta automobila na grupu biciklista na parkiralištu ugostiteljskog objekta na području općine Vojnić te da je jedna biciklistkinja ozlijeđena, dok se počinitelj osobnim automobilom udaljio s mjesta događaja.

Na mjestu događaja na parkiralištu kafića proveden je očevid, a brzom reakcijom policija je ubrzo na adresi prebivališta pronašla i uhitila 44-godišnjaka.

Dosad provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da se osumnjičeni muškarac, vozilom austrijskih nacionalnih oznaka, na parkiralištu ugostiteljskog objekta namjerno zaletio u parkirane bicikle koji su bili zaustavljeni zbog korištenja stanke sudionika biciklijade, uslijed čega je došlo do ozljeđivanja 46-godišnje biciklistkinje.

Ona je radi pružanja liječničke pomoći odmah prevezena u zdravstvenu ustanovu, gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđena, navela je policija.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela iz čl. 222. Kaznenog zakona Teška kaznena djela protiv opće sigurnosti u vezi kaznenog djela iz čl. 215. Kaznenog zakona Dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom osumnjičeni muškarac će u zakonskom roku biti predan pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava bit će podnesena nadležnom državnom odvjetništvu.

Tijekom kriminalističkog istraživanja također je utvrđeno da je 44-godišnjak dok je bježao u mjestu Brdo Utinjsko izazvao prometnu nesreću pod utjecajem alkohola od 2,76 g/kg gdje je zbog brzine izletio u zavoju i udario u električni stup te se lakše ozlijedio.

Potom se udaljio s mjesta prometne nesreće zbog čega će biti sankcioniran i sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Kriminalističko istraživanje se nastavlja.

Ranije su se oglasili iz Udruge 110.br ZNG/RH, koja u suradnji sa BK "Pedala laganini" organizira biciklistički maraton povodom obljetnice osnivanja 110.br. ZNG/HV, prve naoružane postrojbe u Karlovcu.

U subotu je održan završni dio aktivnosti obilježavanja obljetnice, a iz Udruge su priopćili da su ih sudionici biciklističkog maratona izvijestili o događaju u mjestu Biljeg nakon čega su, kažu, ostali u najmanju ruku zatečeni i šokirani.

Iz Udruge tvrde da je muškarac namjerno napao bicikliste i vikao da mrzi Hrvate te da je ženu gazio i vukao automobilom u namjeri da je ubije. A prijetio je i drugim sudionicima maratona da će ih sve pobiti jer su Hrvati i nose dresove s prepoznatljivim crveno-bijelim kvadratićima, tvrde veterani.

Iz Udruge su pozvali predstavnike srpske nacionalne manjine da se očituju o ovom činu te su najavili da će pomno pratiti pravne postupke Državnog odvjetništva i MUP-a PU Karlovačke protiv muškarca te će uskoro održati sastanak, između ostalog, i s predstavnicima braniteljskih udruga s područja Grada Karlovca i Karlovačke županije.

Iz Grada Karlovca su istaknuli da najoštrije osuđuju  napad na sudionike biciklijade te su kazali da su u kontaktu s ozlijeđenom sudionicom, kojoj su zaželjeli brz oporavak.

"Očekujemo da policija i državne institucije odrade svoj dio posla što prije", poručili su iz Grada i dodali da u cijelosti podržavaju reakciju Udruge 110. brigade uz napomenu da u idućem razdoblju, gradonačelnik i cijela gradska uprava stoje na raspolaganju.

Izvor: dnevnik.hr/Foto: Grad Karlovac

Izvorni autor: Dnevnik.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.