Napeto na granici Kosova i Srbije: Dronovi iznad vojarni, MiG-ovi u zraku, vojska u stanju pripravnosti

02.11.2022. 17:30:00

Ministar obrane Miloš Vučević rekao je da "MiG-ovi nisu podignuti" te da se špijunski dronovi mogu uništiti i na druge načine

Jesu li ili nisu podignuti MiG-ovi 29 srpske vojske zbog dronova koji su navodno doletjeli s Kosova i špijuniraju vojarne uz srpsko-kosovsku granicu, na području Merdara i Raške?

Prema informacijama nekoliko srbijanskih medija, predsjednik Aleksandar Vučić izdao je naredbu o podizanju MiG-ova kako bi uništili bespilotne letjelice koje su doletjele s područja Kosova, a to je potvrdila i premijerka Ana Brnabić. No, ministar obrane Miloš Vučević rekao je da "MiG-ovi nisu podignuti" te da se špijunski dronovi mogu uništiti i na druge načine i drugim sredstvima protuzračne obrane.

"Vojska je uočila dronove na području Topličkog i Nišavskog okruga", izjavio je Vučević, navodeći da su letjelice stigle iz smjera Kosova, ali nije rekao čiji su dronovi te tko ih zapravo šalje. Vučević je za RTS izjavio kako nisu točne vijesti u prištinskim medijima da Srbija "koncentrira snage uz granicu", nego je riječ o vojnoj vježbi "Manevri 22." koja se održava na teritoriju cijele Srbije. Najavio je da će "svi dronovi biti trenutačno uništeni".

Kosovski ministar obrane Armend Mehaj rekao je za prištinske medije da bespilotne letjelice koje su primijećene u južnoj i središnjoj Srbiji nisu doletjele s područja Kosova. Mehaj je na svom Facebook profilu napisao kako je to samo izgovor za Beograd da poveća broj svojih vojnika prema granici s Kosovom.

Zbog napetosti izazvane "promjenama registarskih tablica" ministar obrane Miloš Vučević podigao je borbenu gotovost vojske, najavljujući da je spremna djelovati u slučaju napetosti. Podsjetimo da je Kosovo odredilo kako više neće tolerirati da kosovski Srbi imaju tablice sa starim oznakama kosovskih gradova te da ih registriraju u Srbiji ili da se vozila iz Srbije sa svojim tablicama kreću Kosovom dok je na snazi odluka Beograda koji ne dopušta da u Srbiji prometuju vozila registrirana na Kosovu.

No, isto tako napomenimo da je tijekom prošloljetnih napetosti zbog istog razloga Vučić naredio "podizanje srbijanske vojske", iako su ga odmah nazvali iz zapovjedništva NATO-a i rekli da niti ne pokušava s vojskom krenuti na Kosovo jer će NATO reagirati. Prema Kumanovskom sporazumu iz 1999. godine, Srbija ne smije s vojskom prići kosovskoj granici bliže od pet kilometara.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:AFP

Izvorni autor: Vlado Vurušić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.